Bildskapare: Gerd Altmann / pixabay.

Fortsatt mycket kaotiskt inom brittiska högern

Kaoset fortsätter.

I en igår (den 20 oktober) publicerad artikel beskrev vi det kaos som det konservativa partiet i Storbritannien (också kallat Tory-partiet) befinner sej i. Vi pekade på att premiärministern Liz Truss antagligen hade väldigt kort tid kvar vid makten. Vi hann knappt publicera artikeln innan hon avgick.

Oppositionspartierna (Labour, Liberaldemokraterna , Skotska nationalistpartiet (SNP) med flera kräver naturligtvis nyval. Med tanke på det kaos som Tories har skapat och det faktum att de ligger långt efter Labour i opinionsundersökningarna är naturligtvis nyval det demokratiskt rimliga. Men det är inte alls säkert att det blir så. Valsystemet ger de konservativa tories möjlighet att fortsätta regera.

Det är nämligen så att det är det regerande partiet som har rätten att bestämma när val ska ske. Dock måste man gör det inom fem års efter de senaste valet. Har en regering suttit fem år måste man utlysa val. Men regeringspartiet kan utlysa val närsomhelst under denna femårsperiod. Vilket betyder att man kan utlysa val när opinionssiffrorna ser bra ut för en själv. Alltså utlyser de nu inget val. De konservativa inser att de med all sannolikhet inte skulle kunna vinna ett val just nu.

Resultatet blir att den premiärminister som nu kommer att efterträda Liz Truss inte kommer att utses av folket i val utan enbart av det konservativa partiets parlamentsgrupp (365 individer) eller, eventuellt, av partiets medlemmar – vars antal uppgår till 172 000.

Truss och hennes finansminister Kwasi Kwarteng tvingades ju backa på sitt förslag om kraftiga skattesänkningar för de allra rikaste. Deras politiska vision var den som de ledande konservativa Brexit- arkitekterna lanserade; Storbritannien som ett lågskatteparadis, ett “Singapore vid Themsen”.

I detta läge börjar grupper inom Tories att kasta fram Boris Johnson som sitt alternativ. En av Johnson-förespråkarna är den ultrakonservative Jacob William Rees-Mogg, inkarnationen av en överklass-tory. Han stod i Brexitkampanjen precis som Truss och Kwarteng för den extremt nyliberala “Singapore”- visionen. Han är Affärs- Energi- & Industriminister i Truss-regeringen.

En som nämns som möjlig kandidat är den som i förra partiledarvalet slogs ut av Truss, nämligen Richi Sunak. För att kunna kandidera måste man lanseras av minst 100 parlamentsledamöter. Konservativa partiet har 362 platser av parlamentets totalt 650.

Boris Johnson har varken bekräftat eller dementerat att han ställer upp. Han lurar i vassen – som ungdomarna säger nu för tiden.

Bildskapare: Dmitry Abramov / pixabay.

You May Also Like