Under kommande dagar kommer såna här lappar att fästas på cyklar i centrala Eskilstuna – cyklar som Kommunen misstänker är övergivna…

Nu ska övergivna cyklar rensas bort från Eskilstunas gator och torg

I morgon torsdag (12 oktober) sätter Eskilstuna Kommun igång med höstens cykelrensning i centrum. Vrak eller till synes övergivna cyklar kommer att märkas med en speciell dekal. Om dekalen är kvar efter två veckor kommer cykeln att tas om hand.

Detta sker med jämna mellanrum varje år i Eskilstuna.

Kan inte cyklarna återvinnas?

Varför skrotar då Kommunen cyklarna i stället för att sälja dem på auktion, eller lämna in dem till exempelvis ReTuna Återbruksgalleria? Svaret är att Kommunen följer samma lagstiftning som för bilvrak, vilket innebär att man inte kan sälja de övergivna cyklarna. Att hantera dem som Polisen hanterar upphittade cyklar kräver både tid och resurser. De flesta cyklar som Eskilstuna Kommun tar hand om är dock i mycket dåligt skick.

Attraktivare och tryggare stad

Det kan ibland vara svårt att hitta en ledig cykelparkering i centrala Eskilstuna. Därför rensar Kommunen bort övergivna cyklar två gånger per år. Med denna åtgärd vill Eskilstuna Kommun bidra till en attraktivare och tryggare stad och samtidigt skapa mer plats bland cykelparkeringarna för cyklar som faktiskt används.

Du kan hjälpa till

Den som har ett cykelvrak i sin närhet eller en cykel som verkar övergiven får gärna mejla till Kommunen – det gör man i så fall till mejladressen fordonsflytt@eskilstuna.se. Kommunen vill gärna att man i samband med det bifogar ett foto på cykeln samt adress eller en detaljerad beskrivning av platsen. Det underlättar för Kommunen att snabbt kunna lokalisera vraket.

Du kan läsa mer om Eskilstuna som cykelstad på eskilstuna.se/cykla.

Läs också:

Hur upplever Du Eskilstuna som cykelstad?

You May Also Like