Bild: OpenClipart-vectors / Pixabay.

Källa inom egyptiska underrättelsetjänsten säger att Israel fick varning

Israel ignorerade en varning om att Hamas planerade en attack och att det handlade om “något stort” skulle ske inom en nära framtid. Varningen tillställdes den israeliska regeringen tio dagar före attacken från Hamas.

Det hävdar en källa inom den egyptiska underrättelse tjänsten, som meddelat detta till nyhetsbyrån AP.

Vi har varnat dem om att situationen skulle explodera, och det väldigt snart och att det handlade om något stort. Men de underskattade allvaret i varningen, har den egyptiska källan sagt.

Enligt The Times of Israel har den israeliska nyhetssidan Ynet rapporterat att Egyptens minister för underrättelseväsendet, general Abbas Kamel, kontaktade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tio dagar före attacken. Budskapet från den egyptiske generalen skall ha varit att Hamas planerade “något utöver det vanliga, något fruktansvärt”.

AP:s anonyma källa påstår att israelerna inte fäste sig vid varningen, och att intrycket var att den israeliska regeringen fokuserade på Västbanken. Där har genomförts en mängd räder sedan Netanyahu på nytt tillträdde som premiärminister. Hans nuvarande regering är hårt knuten till den militanta israeliska bosättarrörelsen, som strävar efter att upprätta nya bosättningar på Västbanken och efter att på sikt driva bort alla palestinier.

Netanyahus kontor har avfärdat uppgifterna om varningen som “fake news”. Några kontakter med företrädare för egyptiska regeringsrepresentanter har Netanyahu överhuvudtaget inte haft sedan han tillträdde, hävdas det från premiärministerns kontor.

Den israeliska regeringen har dessutom hävdat att inte heller några andra informationer fanns som kunde tyda på att Hamas planerade en attack i närtid.

Detta har föranlett bedömare att tala om ett “enormt underrättelsefiasko”.

Hur kan det komma sig att Israels underrättelse- och säkerhetstjänst, som ofta kallats för världens mest effektiva, kunde förbli helt ovetande om de rimligtvis under en mycket lång tid pågående attackförberedelserna? Den frågan har ställts av många medier och kommentatorer.

LÄS OCKSÅ: Möjliggjordes angreppet från Hamas av ett “enormt underrättelsefiasko”? eFOLKET, 10 oktober, 2023

You May Also Like