Foto: Yuri Krupenin /unisplash.

Nu sällar sig Trelleborg till de kommuner som “chockhöjer” politikerarvodena för de högsta hönsen och tupparna

Tidigare har kommunmajoriteterna i Norrtälje och Strängnäs fått berättigad kritik för de ohemula höjningarna av arvodena till de politiker som sitter i toppen. (se lästips).

Nu har Trelleborg hamnat i samma blåsväder efter att majoriteten med Moderaterna i spetsen beslutat om kraftiga höjningar för vissa kommunalråd och oppositionsråd.

Ann Kajson Carlqvist (M) som är kommunstyrelsens ordförande kommer att få sitt nuvarande arvode på 71 500 kronor i månaden höjt till 89 000 i månaden nu från 1 januari 2023. Vill man roa sig att räkna i procent innebär det en höjning av arvodet på nästan 25 procent.

1 januari 2024 höjs lönen ytterligare så att den kommer att bli 125 000 kronor per månad, vilket är en nätt liten höjning av arvodet på 36 000 kronor per månad. Det motsvarar en höjning med ytterligare drygt 40 procent.

Det kan jämföras med IF Metall som nu lagt ett bud på 4,4 procent i höjning för sina medlemmar. Något som ses som oansvarigt av de “ansvariga” med höga löner. Det skulle spä på inflationen ytterligare säger man.

Från samma håll hör man aldrig motsvarande kritik när höjdarna föå löne- och arvodeshöjningar på både 10, 20 och 30 procent. Och nu till och med 40 procent i “Trelleborgsfallet”.

“Vanligt folk” är rasande. Till och med inom moderatledningen finns det en kritiker. Det är Isac Rubin (M), den enda ledamoten från den styrande majoriteten som röstade mot förslaget:

Detta är inte moderat politik — Vad fan håller vi på med?”, sa han under fullmäktigemötet.

För detta, fick HAN kritik från andra moderater som kallade honom för att vara … illojal.

Anna Kajson Carlqvist försvarar sitt höjda arvode:

Jag har ett väldigt stort ansvar för kommunen, därför tycker jag att också att jag är berättigad till ett högre arvode än det jag har idag”, säger hon till SVT Skåne.

De här orimliga höjningarna av toppolitikerna arvoden slår inte bara tillbaka mot de som fattar besluten, som ju främst är borgare av olika nyanser.

De här kraftiga och orimliga höjningarna slår även tillbaka mot alla politiker, även de som röstar emot. Det spär på politikerföraktet och att “politiker” bara är ute för att sko sig på skattebetalarnas bekostnad.

Totalt kommer denna arvodeshöjning att kosta skattebetalarna i Trelleborg 5 miljoner mera varje år. Jag misstänker att man i Trelleborg har viktigare hål att stoppa pengarna i än att stoppa dem i höjdarnas fickor.

PS. Just när jag skrivit färdigt det här inlägget får jag syn på att den politiska ledningen i Trelleborg, M, SD, KD, L, backar när det gäller arvodeshöjningen för 2024. Men höjningen med 25 procent nu vid årsskiftet står fast. (se lästips).

Ann Kajson Carlqvist (M) har “tagit till sig” av kritiken. Men hon var förvånad att kritiken blev så kraftig. Något som avslöjar att vissa politiker lever i en värld för sig skild från “vanligt folk”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like