Det kommer att ta tvärstopp för fordon som är för höga.

Nu öppnar Carlavägen/Vasavägen för trafik igen!

Under skärtorsdagen är det tänkt att avspärrningarna på Carlavägen/Vasavägen i centrala Eskilstuna ska tas bort och man öppnar för trafik igen. Det efter att ha varit avstängt under flera veckors tid.

Carlavägen är en av de flitigast trafikerade sträckorna i Eskilstuna – men under den senaste tiden har bilisterna fått försöka hitta alternativa vägar. Anledningen är det arbete som pågått vid järnvägsviadukten. Efter att långtradare och lastbilar gång efter gång missbedömt höjden på viadukten och brakat rakt in i den tog man beslut om att montera upp ett kraftigt höjdhinder. Det arbetet börjar nu bli klart.

Det nya hindret kommer förvisso inte att underlätta speciellt mycket för biltrafiken när det väl smäller, men för tågtrafiken är detta är välkommet hinder. Vid varje tillfälle som en lastbil brakat in i viadukten har man samtidigt fått stänga av tågtrafiken. Detta eftersom man alltid måste kolla så att inga skador uppstått i anslutning till järnvägen. Hundratals tågresenärer har då drabbats av kraftigt försenade eller inställda tåg – varje gång. Det problemet är nu alltså borta i och med det nya hindret.

Höjdhindret har redan fått kritik

Det nya hindret, som är gjort i stål, har redan fått en del kritik. Hindret är nämligen bara till för att stoppa lastbilarna från att köra in i viadukten. Men det nya hindret ger egentligen ingen förvarning om att det kommer att smälla. Och det finns de som menar att det nu kommer att finnas en risk för att man som chaufför kan komma att skadas i samband med kollisionen. Man har bland annat efterlyst någon form av blinkande varningsljus när man som yrkeschaufför närmar sig viadukten med ett för högt fordon. Sådana varningsljus finns i en del andra städer runt om i landet. För den som nu kör in i den nya stålkonstruktionen så kommer det att ta tvärstopp.

Har kostat ca 3 miljoner

Det nya höjdhindret är gjort i stål med kraftiga fundament som man gjutit och grävt ner. Prislappen för den nya konstruktionen landar på ca 3 miljoner kronor – en kostnad som Eskilstuna Kommun och Trafikverket delar på.

Näringsidkare hårt drabbade

Under tiden som Carlavägen/Vasavägen varit avstängd har restauranger, pizzerior och andra näringsidkare längs med den aktuella sträckan märk av ett avsevärt tapp på kunder. Bensinmacken, som ligger i direkt anslutning till järnvägsviadukten, vittnar om en markant nedgång av besökare och kunder. Under vissa stunder har det varit helt öde, berättar personalen på den aktuella macken.

Bensinstationen Cirkle K har märkt av ett stort tapp på kunder under byggnationstiden…

Maxhöjden för att kunna passera genom järnvägsviadukten är 3,6 meter. Det har alltid funnits varningsskyltar som i god tid anger maxhöjden, men det har alltså inte hjälpt.

You May Also Like