Förbjudet att ta med eget godis på bio – Svenska folket rasar

Det har blåst upp till storm i ett vattenglas. Anledningen är att biografkedjan Filmstaden nu förbjuder att ta med eget godis in i Filmstadens biosalonger. Endast godis, popcorn och dricka man köpt från Filmstadens egen försäljning, där priserna är betydligt högre, är tillåtet.

Detta har nu fått stora rubriker i media. Folket rasar:

“Nu har inte vi barnfamiljer råd att gå på bio längre”.

“Varför ska man tvingas köpa Filmstadens godis som är mycket dyrare”.

För egen del har jag inga åsikter huruvida det är rätt eller fel. Man tar ju inte med en egen flaska vin till restaurangen därför att restaurangens vin är mycket dyrare.

Vad jag kan undra över är varför man överhuvud taget måste äta popcorn, prassla med godispåsar, sörpla Coca-Cola och grisa ner på bänkar och golv när man tittar på film på biograf.

Man sitter ju knappast och prasslar med godispåsar och sörplar Coca-Cola ur sugrör i teatersalongen.

Vad jag däremot saknar i den här debatten är information om Filmstaden AB, som tidigare hette SF Bio och är Sveriges största biografkedja.

“Filmstaden bildades 1998 efter att Bonnier delat upp AB Svensk Filmindustris verksamhet i två bolag. Biografbolaget SF Bio AB och produktionsbolaget Svensk Filmindustri AB. Efter att Bonnierkoncernen 2017 sålt sina sista ägarandelar i SF Bio AB:s moderbolag, Nordic Cinema Group till AMC Theatres, genomfördes ett namnbyte på aktiebolaget till Filmstaden AB…”.
—Källa: Wikipedia.

2012 köptes bolaget upp av det kinesiska företaget Dalian Wanda Group. Filmstaden AB är numera alltså kinesiskt.

Ägaren till Dalian Wanda Group är den kinesiska oligarken och mångmiljardären Wang Jianlin. 2020 beräknades han förmögenhet till 14,4 miljarder USD, vilket motsvarar ungefär 140 miljarder kronor. Därmed är Wang Jianlin en av de rikaste i Kina.

Det lustiga i kråksången att denne Wang Jianlin skapat sin förmögenhet inte bara genom fastighetsaffärer runtom i världen. Han är även en storfräsare i popcornbranschen. På så vis hänger film och popcorn ihop

Varje gång man tittar på film i Filmstaden och köper godis och läsk i Filmstadens butiker är man med och gör denne kinesiske oligark ännu några kronor rikare.

Många bäckar små…, som man brukar säga.

Wang Jianlins personliga motto är: “Håll dig nära regeringen och på avstånd från politiken”.

Dalian Wanda Group äger också Finnkinos biografer i Finland. Nu har bolaget och Wang Jianlin hamnat i blåsväder.

De kinesiska myndigheterna granskar om bolaget har brutit mot kinesiska regler för utländska investeringar.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like