“Nu måste vi mobilisera för att stoppa LAS-uppgörelsen”

Denna artikel har också varit publicerad (18/12) i tidningen Internationalen.

För en tid sedan (v51 2019) hoppade sex av LO:s tretton förbund av de pågående förhandlingarna om en uppluckring av LAS som en del av Januariavtalet mellan C, L och S. Nu har tidningen Kommunalarbetaren avslöjat bakgrunden till splittringen, nämligen att en del av LO-ledningen med IF Metall i spetsen har fört sidoförhandlingar i hemlighet med Svenskt Näringsliv där man har lagt sig platt för många av arbetsgivarnas önskemål. En av de saker som LO-ledningen är beredda att offra är begreppet “saklig grund” för avsked, vilket är vad hela anställningsskyddet vilar på.

Kommunal och de övriga fem förbunden som hoppade av har sagt att de inte kan göra något för att stoppa förhandlingarna nu, men att man tänker låta frågan tas upp på LO:s kongress i sommar och är beredda att rösta ner uppgörelsen då. Men det är lång tid till dess och mycket kan hända.

Internationalen har talat med metallarbetaren Lars Henriksson som menar att man nu måste mobilisera och sätta press på samtliga fackförbund – även de som har hoppat av – för att LAS-uppgörelsen ska skrotas.

– Det som är viktigt nu för oss arbetare är två saker. Dels att de förbund som fortsätter förhandla, inklusive mitt eget IF Metall, måste utsättas för stenhård press underifrån för att sluta gå arbetsgivarnas ärende. Men det är också viktigt att sätta press så att Kommunal och de andra förbunden som har brutit med förhandlingarna inte viker sig och går med på kompromisser. Därför måste även de förbundens medlemmar hålla sina förbundsstyrelser ansvariga så att de står för det de nu har sagt, säger han.

– För samtidigt försätter IF Metall och de andra förbunden att förhandla med Näringslivet, så det kan ju leda till att de tar fram ett förslag som regeringen gör till sitt i LO:s namn, precis som med strejkrätten, och gör lag av det.

Varför driver IF Metall det här?

– Grovt uttryckt så har de ingen annan världsbild än den som industrin har. Konkurrenskraften är det heliga, och då måste arbetsgivaren ha möjlighet att avskeda de anställda som inte håller måttet, för företagets bästa, som det heter. Men det går ju helt emot fackets uppgift, säger Lars Henriksson.

– Dessutom använder de argumentet att LAS har spelat ut sin roll, vilket inte är helt osant, för det går lätt att gå runt anställningsreglerna med visstid och inhyrningar. Men just därför borde den fackliga linjen nu vara att förstärka rättigheterna. Det är som att säga att bilisterna lyder inte 30-regeln utanför skolorna, så då kan vi lika gärna låta dem köra hur fort de vill.

Lars Henriksson tror ändå att det går att stoppa uppgörelsen med Näringslivet om man säger ifrån så att LO-ledningen inser att man inte har medlemmarnas förtroende.

– Det är oerhört viktigt att minska legitimiteten för den här uppgörelsen innan den är klar. Kollektivavtalet och anställningsskyddet är de fackliga kronjuvelerna, som man får lära sig på varje facklig grundkurs. Att man har ett anställningsskydd är jävligt konkret för folk att begripa. Sist in, först ut. Även om man rundar den regeln hela tiden, så är den väldigt starkt förankrad. Det går att mobilisera för att försvara LAS och vi måste göra det nu, säger han.

Per Leander

You May Also Like