Nu får den nya blåbruna regeringen kritik för att den bedriver blåbrun politik

Oppositionen riktar nu stark kritik mot Tidöavtalet som presenterats av M, KD, L och SD. Kristersson och kompani får kritik för att man nu lägger förslag som är helt i linje med vad man sa före valet.

Naturligtvis ska oppositionen bedriva opposition. Men man vinner inga poäng genom att kritisera den nya regeringen för att göra det man lovade. Möjligen att kritisera för det man INTE gör.

Nu måste alla med hjärtat till vänster bita i det sura äpplet, kavla upp ärmarna och göra tydligt vad som är svaret på högerpolitik.

Det måste handla om solidaritet, rättvisa och jämlikhet. Både nationellt och globalt.

Det måste handla om att hejda den vansinniga militära kapprustningen.

Det måste handla om militär nedrustning även om det kan synas vara en omöjligt uppgift just nu med tanke på att vi har krig i vårt närområde. Men krig är samma vansinne oavsett om slagfälten ligger långt borta eller i vårat närområde.

Det måste handla om nedrustning av kärnvapnen. Hur möter vi kärnvapenhotet nu när Sverige ska ansluta sig till världens största militärpakt som bygger på sin kärnvapendoktrin? Risken finns att någon adrenalinstinn stridspitt trycker på knappen även av misstag.

Vi med hjärtat till vänster måste koncentrera oss på att tydliggöra och visa den politik vi är FÖR i stället för att ägna merparten av våra krafter att kritisera den politik vi är MOT.

Eller som man brukar säga – Det är meningslöst att slösa torrt krut på döda kråkor.

Man ska också ha klart för sig att riksdagen inte är det enda slagfältet. Den utomparlamentariska kampen är minst lika viktigt. Ja kanske ännu viktigare.

Vänstern hamnar oftast i en position där vi blir NEJ-sägare. Vi säger NEJ i parti och minut. NEJ till vinster i välfärden, NEJ till sänkta skatter, NEJ till kärnkraft, och så vidare. Det ligger ett psykologiskt underläge i att alltid tvingas säga NEJ.

Vi måste ta täten och tvinga de politiska motståndarna att bli de negativa NEJ-sägarna. Med rätt politik och taktik ska vi förmå borgarna att säga NEJ. De ska säga NEJ till militär nedrustning, NEJ till hårdare tag mot ekonomisk brottslighet, NEJ till solidaritet och rättvisa, och så vidare.

Det är lättare att säga tulipanaros än att göra en tulipanaros. Men det är inte omöjligt.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like