Foto av: Яна Андреева /Pixabay

När musiken inte får tala

Peter Widén tog på lördagens ledarsida i eFOLKET (8 mars) upp ett par viktiga frågor, och inte minst då även hur känslor ibland kan springa iväg med förståndet, som detta med att Södra Bergens Balalaikor inte fick spela på en stödkonsert för Ukraina.

Vi som var med på Vietnamkrigets dagar drog oss inte för att spela US-amerikanska låtar, för att ge ett par exempel på att bra grejjer är bra grejjer oavsett var de kommer ifrån.

Men beträffande balalajkor är det inte tveklöst så att de från början är just ryska. Ett av de äldsta beläggen pekar istället mot Ukraina. På wikipedia ses bla att: “Balalajkan sägs vara släkt med domran och kirgisiska instrumentet dombyra. Många historiker anser också att både balalajkan och domran har utvecklats från dombyran.” Och vidare – hast du mir gesehen:

“…Det första skriftliga omnämnandet av balalajkan finns i ett dokument från 13 juni 1688 Minnen från streltserhäktet till Lillryska häktet (på ryska: Память из Стрелецкого приказа в Малороссийский приказ Pamjat iz Streletskogo prikaza v Malorossijskij prikaz), som bland annat nämner en händelse i Moskva, då två spelmän åtalades för att ha stört ordningen med sitt balalajkaspelande…”.

Här är den ukrainska kopplingen uppenbar. Som vanligt är fördomsfull brist på kunskap bland det farligaste som finns.

Anders R Johansson

Lästips:

You May Also Like