När telefonkatalogen blev räddningen för lokaltidning i kris

De flesta som läser Eskilstuna-Kuriren har säkert noterat att tidningen har vissa problem.

Man märker det bland annat på att bilderna blir allt större, vilket i och för sig borde glädja en engagerad (fritids)fotograf som jag, och att de redaktionella texterna får allt mindre utrymme.

Till exempel så har E-K nästan helt slutat bevaka kommunalpolitiken på ett regelmässigt sätt. Allt oftare passerar kommunfullmäktiges sammanträden utan ett enda ord i E-K. Något som för mig är anmärkningsvärt eftersom jag trodde att bevakningen och rapporteringen av den kommunala politiken borde vara en primär uppgift för en lokaltidning.

Ett exempel på det som för mig framstår som tecken på en tidning på väg utför är dagens nummer, 20 februari.

I del 2, som innehåller idrottsreferat, skriver man om kvällens ödesmatch för stadens stolthet, handbollslaget GUIF.

Förstasidan är en stor bild, nästan helsidesbild på Skadad Robin om Guif:s jobbiga läge. Ett par sidor längre fram ytterligare en stor bild, ungefär en tredjedels sida, på samme Robin. Guifstjärnan Andersson Dickfors inför rysarslutet: Krävs minst tre vinster till.
Är man enormt idrottsintresserad kanske man tycker det är befogat med två jättestora bilder på samma handbollsspelare samma dag på sidorna efter varandra.
Är man måttligt idrottsintresserad, som jag, ser man nog dessa bilder som ett enkelt och billigt sätt att fylla tidningen sidor, utan att behöva använda sig av skrivande journalister.

Det här är inget undantag, bilderna i E-K blir allt fler, och framför allt större, mycket större. När man skriver om mat och matrecept är det ofta matbilder i helsidesformat.

Ett annat tecken är att tidningen varje dag har horoskop som tar upp ganska stort utrymme. Man vill ju tro att detta med horoskop är hokus pokus som hör till förgången tid och som inte borde prioriteras i en tidning som vill framställa sig som seriös. Men det är väl ytterligare ett exempel på hur man kan fylla en tidning med billigt material, som inte kräver någon journalistik insats.

Kanske jag målar fan på väggen. Men jag tolkar den här utvecklingen som steg för steg mot undergången.

Osökt kommer jag att tänka på ett satirprogram på radion för jättemånga år sedan. Det handlade om en liten lokaltidning som hade problem med sjunkande upplagor. Vad skulle man hitta på för att vända den nedåtgående trenden.

Då var det ett geni på tidningen som kom med en lysande idé:

Vi publicerar varje dag en slumpmässigt vald sida ur telefonkatalogen!

Och ser man på. Detta var verkligen ett genidrag. Folk blev som tokiga, alla ville ha tidningen. Alla ville se om just deras namn fanns med i tidningen. Upplagan rusade i höjden. Tidningen var räddad. Och människorna i den lilla stadengick omkring i ett lyckorus. ”Såg du, såg du, jag var med i tidningen idag”

Bara som ett litet tips i all välmening till Eskilstuna-Kuriren.

Rolf Waltersson

You May Also Like