Öppet brev till Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars

Hej Håkan!

Vi känner inte varandra. Ändå skriver jag detta brev till dig. Och jag hoppas du vill svara.

VD/arbetare =59/1

Jag läser i Eskilstuna-Kuriren 8 februari om LO:s årliga rapport där man redovisar skillnaden i inkomster mellan industriarbetare och genomsnittet för Sveriges 50 högst avlönade toppdirektörer. Det visar sig att 2017 var medelinkomsten för dessa direktörer 21,6 miljoner per år, vilket motsvarar 59 industriarbetarlöner. 59 arbetarlöner på 1 direktörslön, det kanske även du Håkan tycker i saftigaste laget?

Jag ser också att du Håkan finns med på listan över de 10 direktörer som har de högsta inkomsterna.

Leder gör Fredrik Lundberg, vd för Lundbergföretagen, med sina 489,6 miljoner.

Du Håkan hamnar dock på en hedrande åttonde plats med en årsinkomst på 33,6 miljoner.

Jag ser också att de som står på verkstadsgolvet och bygger bilarna mister sin bonus därför att företagets vinst inte blivit riktigt så hög som förväntat. Något som rört upp känslorna bland arbetarna enligt en artikel i Aftonbladet, jag tror det var 9 februari.

Du Håkan tycks vara en person som känner sympati med medarbetarna som nu mister bonusen. Du säger: ”Hade jag varit i deras kläder hade jag säkert känt så också. Jag tror alla är väldigt frustrerade över att vi inte kunde betala ut det här”.

Tråkigt både för dig Håkan, och för arbetarna, att mista bonusen, det där lilla extra som sätter guldkant på tillvaron.

Men så ser jag till min förvåning att du Håkan får behålla din bonus. Du får behålla din bonus så att just du kan kosta på dig det där lilla extra som sätter guldkant på just din vardag.

Då är min fråga till dig Håkan – kan du inte tacka nej till din bonus? Tacka nej i någon slags solidaritet med arbetarna som mister sina bonusar.

Jag är övertygad att du med din årsinkomst på 33,6 miljoner hankar dig fram ändå. Risken är liten att du tvingas lämna hus och hem och hamnar i slummen som uteliggare och kanske slutar som tiggare. Lever du sparsamt och kollar in extrapriser på gåsleverpastej, klarar du dig utan att behöva be om socialbidrag. Inte vill du leva på ”bidrag”? Det är ju sådant bara ”lättingar” gör.

Varför Håkan, varför tackar du inte nej till din bonus? Då kunde du gå rak i ryggen, se dina medarbetare i ögonen och säga:

Kamrater. Vi sitter alla i samma båt. Visserligen är det jag som styr och ni som ror, ror så att svetten lackar. Visserligen är jag den enda av oss som har flytväst därför att jag är värd 59 gånger mer än ni andra. Man ska vara aktsam om det som är värdefullt. Men ändå, vi sitter i samma båt.

Rolf Waltersson

Eskilstuna

You May Also Like