Bild. Nora / Pixabay.

När nöden är som störst är hjälpen som närmast

Jag brukar med skräckblandad förtjusning slänga mig över Aftonbladets skvallersidor. Där hittar man små korn av sanning som speglar den värld man inte trodde fanns, trots att man lever mitt i den.

Många har problem med sitt utseende – att man inte duger som man är. Då finns “skönhetsindustrin” till hands för att tala om för oss vilka preparat man ska köpa för att bli vacker och lycklig.

Jag har ju tidigare skrivit om företaget Lyko som annonserar om inte mindre är “55 000 skönhetsmedel att leka loss med”. eFOLKET 5 april 2021 under rubriken “Många unga mår psykiskt dåligt i dagens samhälle – Då kan man sminka över problemen med skönhetsprodukter från Lyko”.

Vad jag nu fastnade för är : “Fråga Agneta om skönhetstips”. Aftonbladet 21 april. Det är Aftonbladets skönhetsredaktör Agneta Elmgård som svarar på frågor om skönhet och mode:

“Jag har rött hår och gröna ögon. Är ganska ljus i hyn och fräknig. Har du förslag på några bra färger på ögonskuggor som jag skulle passa i?”
Hälsningar Vera.

Agneta svarar:

“Hej! Det finns flera färger som passar grönögda. Jag skulle föreslå att du testar vinrött, lavendel- och olika aquatoner som får ögonen att poppa… Är du försiktig av dig är olika beiga och bruna toner att föredra… Just nu är ingenting fel i makeup-sammanhang”.

“Jag är sugen på en ny fräsch parfym i vår… Vad är det för dofttrender i vår? Vad kan du rekommendera. Jag är 70 år och älskar romantiska dofter”.
Hälsningar Ing Marie i Malmö.

Agneta svarar:

“Hej” Du har tur för vi går en väldigt romantisk vår till mötes. Många dofthus släpper i år varianter på rosdofter och blandar upp med amber och mysk. Många pratar om Oscar de la Rentas nya doft, “Alibi”, en fruktig blomdoft med mandarinblommor, ingefära-blommor, vanilj med heliotrop och med mysk, praliner och trä i basen. Men du kan även hitta lättare blomdofter i vår. Issey Miyake släpper en utpräglad syrendoft “A drop of dÍssey Miyake”.

“Hjälp, vi har nyligen flyttat till en ny stad i mellersta Sverige och mitt blonderade hår börjar anta en grönaktig nyans. Min pojkvän säger att han inte kan se det. Men jag ser. Vad kan jag göra åt detta?”
Ha en fin dag Claudia.

Agneta svarar:

“Oj, det var inte bra. Det finns vissa schampoo som har som uppgift att tvätta bort avlagringar som fäster på hårstråna. Kevin Murphys och O&M:s detoxschampo tvättar rent med enzymer. Lóreal Professionnel har ganska nyss kommit ut med ett schampo som heter ‘Metal DX’ som ska hindra att hårstråna drar åt sig metaller. Du kan även göra en salongsbehandling med märket Malibu C som har en behandling som löser upp metaller som fastnat på hårstråna. Lycka till”.

Det sista låter verkligen allvarligt om det är metaller i luften som färgar håret grönt. Vad Claudia borde göra är att flytta till en annan stad. Man borde också ta itu med miljöproblemet. Om håret färgas grön av metallerna i luften innebär det att människor också andas in dessa metaller. Och vad får det för konsekvenser? Att man får gröna lungor också?

Skämt åsido. Jag förstår att många tycker det är viktigt att se vacker ut. Vad det nu är? Och vi har en mode- och skönhetsindustri som gör allt för att vi ska tycka att vi inte duger som vi är. Att lösningen är att kasta ut en massa pengar på skönhetspreparat, modekläder, helst dyra märkeskläder, och så vidare.

I extremfallen till och med kirurgiska ingrepp för att få större bröst, ankläppar med mera.

Det är en industri som livnär sig på våran osäkerhet. Och som därför gör allt för att vi ska förbli osäkra och köpvilliga konsumenter.

Rolf Waltersson

You May Also Like