Högerledaren Yngve Holmberg och USAs president John Kennedy.

Om opinionsundersökningar och vackra politiker

Jag är frivilligt med i att svara på frågor från SIFO och Göteborgs Universitet. Det dyker upp frågeformulär med jämna mellanrum.

Göteborgs universitet verkar seriöst. Oftast relevanta frågor som har med viktiga samhällsfrågor att göra.

SIFO är mera spretigt. Det är ju ett kommersiellt företag som åtar sig vad som helst mot betalning. Spelar nog ingen roll hur larvigt, töntigt och kommersiellt det är. Man gör vad som helst för pengar.

När jag för ett par dagar fick ett nytt frågeformulär från SIFO började det bra. De inledande frågorna handlade om det politiska läget angående regeringsbildning. Vilket parti man röstade på i senaste valet. Vilket parti man röstade på 2014. Vilket parti man skulle rösta på om det blir omval. Om det är rätt eller fel att göra sig beroende av SD. Och så vidare.

Sedan hände det något komiskt och oförutsägbart. Det gled över till frågor om skönhet och skönhetsoperationer. De ville veta om jag kunde tänka mig att ändra mitt utseende med kirurgiska ingrepp.

Hur ska detta tolkas – att man vill se om det finns någon koppling mellan partisympatier och benägenhet att låta sig “skönhetsopereras”?

Det ska bli intressant att se resultatet. En vild gissning är att de som står på den borgerliga sidan är mera fåfänga och villiga att göra ansiktslyftningar och läppförstoringar. Men som sagt – bara en spekulation.

Jag kom förresten att tänka på förre Högerledaren Yngve Holmberg. Han ändrade sin frisyr till att bli “Kennedylik”. John Kennedy var ju så snygg och populär. Högern rodde väl att det skulle vara ett vinnande koncept som ger extra röster.

Tyvärr är bilden jag hittade på Holmberg och Kennedy lite suddig. Men man ser ändå. Och det är ingen slump att man har parat ihop dessa två bilder. Det skrevs och skojades en del om Holmbergs “Kennedyfrisyr”.

Hur det gick? Jo Högern tappade 2,4 procentenheter då Holmberg skaffade ny frisyr.

Förresten på tal om utseende. Jag skrev i ett tidigare inlägg att “vackra människor” får bättre betyg och högre lön.

Det finns också undersökningar som visar att “vackra politiker” får fler röster. Något för de politiska partierna att fundera över när de sätter ihop sina vallistor.

Rolf Waltersson

You May Also Like