Några funderingar om krigets logik

“Inte särskilt svårt att lära någon döda” är rubriken på Aftonbladets ledare 30 juli där Anders Lindberg intervjuat major David Bergmans med anledning av boken “Stridens psykologi: konsten att döda och överleva”.

Boken handlar huvudsakligen om varför vanliga människor i krig kan begå hemskheter som de i normala fall aldrig skulle göra:

“Handlingar att döda är en intensiv upplevelse som kan ge njutning, även för normala människor”, är ett citat ur boken.

Ja varför kan vanliga människor mörda i krig och tycka att det är i sin ordning och fullt normalt? Man har ihjäl både fiendesoldater och civila med samma “friska mod”.

Det handlar naturligtvis om att avhumanisera motståndarsidan för att på så sätt rättfärdiga sina handlingar. Att fienden är ociviliserad, omänsklig, rå och brutal och att det i det närmaste är en plikt att skjuta ihjäl så många som möjligt.

Ungefär som det alltid varit i historien. Ta bara den europeiska slavhandel som exempel. De svarta afrikanerna var “underlägsna” varelser som man till och med hade guds välsignelse för att tillfångata och förslava.

Samma sak gäller nu kriget i Ukraina enligt major David Bergman:

“Vi ser hur ryska soldater begår fasansfulla övergrepp mot civila försvarslösa människor. Men före den militära utbildningen var soldaterna vanliga unga killar.

Där har man använt de här krafterna ur det mest mörka perspektiv man kan tänka sig. Den ryska armén har en organisationsstruktur som kallas “farfarslära”.

Det är som Jan Guillous ondskan (Boken och filmen Ondskan, min anmärkning) med kamratuppfostran. Med våld, hot, misshandel och den starkes rätt.

Övergreppen mot civila och den totala bristen för människoliv är ingrodd i de ryska väpnade styrkorna. Det är inga snedsteg, det är så här Ryssland för krig”

Nu vet jag inte om ryska soldater har mindre “respekt för människoliv” än soldater från andra länder, för den här typen av övergrepp begås i alla krig.

Jag kan ju bara nämna massakern i Son My under Vietnamkriget där amerikanska “vanliga unga killar” kallblodigt mördade över 500 obeväpnade bybor, varav flertalet var kvinnor och barn. (se lästips)

Eller folkmordet i Srebrenica 1995. (se lästips)

Ja till och med FN-soldater i FN-tjänst har begått sexuella övergrepp mot barn. Det var 2014 som Anders Kompass, diplomat som arbetade för FN med utvecklingsfrågor, avslöjade dessa övergrepp i Centralafrikanska republiken. (se lästips)

För att inte tala om Hitlertyskland och koncentrationslägren. Hur var det möjligt att “vanligt folk” kunde begå dessa mord och övergrepp mot försvarslösa människor.

Vad är det som får “vanligt folk”, “vanliga unga killar” att begå såna handlingar i krig? Jag tror att det till stor del handlar om denna avhumanisering av fienden.

Jag vill också nämna den franske filosofen, poeten och författaren Paul Valéry (1871-1945) som förklarar det:

“Krig är när unga människor som inte känner varandra och inte hatar varandra, ändå dödar varandra på grund av beslut som fattas av gamla människor som känner varandra och hatar varandra, men inte dödar varandra”

Så är det. Det är “vanliga unga killar” som blivit hjärntvättade av krigspropaganda, nationalism och patriotism som går ut i krig för att skjuta skallen av andra “vanliga killar” från ett annat land som också blivit hjärntvättade av motsvarande krigspropaganda, nationalism och patriotism.

Inte nog med det. När kriget är över så fortsätter detta vansinniga dödande i andra former. Det är alla soldater som överlevt kriget och som drabbats av posttraumatisk stress och begår självmord:

“22 krigsveteraner om dagen, 8 000 om året, tar livet av sig i USA efter att ha stridit i bland annat Irak och Afghanistan”. (se lästips)

Nu ska vi in i Nato och unga svenska soldater ska (eventuellt) ut i krig utan att de har en aning om vad krig är på riktigt. Att de ska skjuta ihjäl folk på riktigt och inte som på låtsas i dataspel.

Vad är det som säger att de svenska “vanliga unga killarna” inte blir likadana. Att de också blir avtrubbade och förlorar respekten för människoliv, precis på samma sätt som soldaterna i alla andra krig. Att de också kommer att ta livet även av civila, av kvinnor och barn.

Värt att notera är att i de senaste krigen i modern tid är det minst lika många civila som soldater som dödas.

Förr i tiden red våra “hjältekonungar” i främsta ledet när de var ute i krig. Både Gustav II Adolf och Karl XII dog “hjältedöden” på slagfältet.

Hur många av dagens kungar, andra statschefer och militära ledare, kommer att strida i fält?

Våran kung har väl fallit för åldersstrecket. Men vi har ju några unga raska prinsar och prinsessor som kan dra på sig stridsmunderingen och ge sig ut att slåss för “kung och fosterland”.

Till sist ett citat av David Bergman, som är major och doktor i psykologi och som skrivit boken; “Stridens psykologi: konsten att döda och överleva”:

“Både min far och min farfar hade vapenvägrat av religiösa skäl. Så nog väckte mitt yrkesval en viss uppmärksamhet”.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like