Musiktips – Nya skivor i mars

Mars har ju varit en något märklig månad med alla inställda konserter. I brist på levande musik kan man stötta banden på olika sätt. Ett sätt är att köpa skivor, ett annat är att streama musiken. Den här månaden skriver jag om två band som båda släpper nytt material idag den 27 mars.

The Placks – My Dearest Friend
The Placks är ett nytt band från de skotska högländerna, ett band som har tagit mig med storm. De kan kategoriseras som celtic punk, alltså punk med irländska folktoner. Det är en genre som blivit enorm under 2000-talet. Jag älskar punk och jag älskar irländsk folkmusik men just när det gäller blandningen av de båda stilarna är jag otroligt kräsen. Det vill till något riktigt extraordinärt för att fånga mig, det lyckas The Placks med.

My Dearest Friend är The Placks debutsingel och handlar om en vän till bandet som dog i en tragisk bilolycka. De har verkligen ett unikt sound och My Dearest Friend är en melankolisk historia som fastnar snabbt. Låten varvar akustiska gitarrer med distade gitarrer i en riktigt fin balans. Som ni förstår kan jag inget annat än att rekommendera The Placks. Om ni gillar My Dearest Friend kan ni köpa den för ynka 12 kronor här: https://smarturl.it/ThePlacks-MDF-single

Lastkaj 14 – Speglar och rök
Det har gått tre år sedan Lastkaj 14 släppte sitt senaste album, jag tillhör kanske inte gruppen av de som verkligen har längtat efter en ny skiva. Men det borde jag ha gjort, Speglar och rök är nämligen helt suverän. Det här är punk för alla som gillar De Lyckliga Kompisarna och Dia Psalma. Med snygga melodier i moll, fantastiska arrangemang och välskrivna texter befäster Lastkaj 14 sin position i toppen av den svenska melodiösa punken.

Skivan innehåller 12 låtar och allra bäst är Livsgnistebrist, det är kanske deras bästa låt någonsin. Refrängen, körerna och växelsången fullständigt bryter sig in i mitt huvud på ett otroligt angenämnt sätt. Eftersom alla medlemmar i bandet turas om att sjunga skapar de en bra dynamik och variation. Speglar och rök är utan tvekan ett komplett album.

You May Also Like