Bildskapare: Gimono – Arek Socha / pixabay.

Ambassader i Kabul har stängts ner – MEN VARFÖR?!

Att talibanerna skulle anlända till Kabul har länge stått klart. Inte minst USA:s regering, som i åratal fört förhandlingar med talibanledningen och som rimligtvis genom sina underrättelseresurser har haft koll på situationen, visste detta. Man måste också utgå ifrån att USA och dess underrättelsetjänst CIA åtminstone redan för några veckor sedan visste att talibanernas intåg i huvudstaden var mycket nära förestående.

Den första frågan blir då: Varför ville USA:s regering spela överrumplad?!

Den andra frågan blir: Varför evakuerade USA sin ambassad, och uppmanade andra länder att göra detsamma?!

Talibanledningen må vara på många sätt brutal och fanatisk, men ingen kan väl hålla den tanken för rimlig att den nu skulle beordra angrepp mot utländska beskickningar och personalen där.

Sveriges utrikesdepartement gav omedelbart efter talibanstyrkornas ankomst till Kabul order om evakuering av den svenska ambassaden. Åtgärden förklarades med en hänvisning till USA:s uppmaning.

Den svenska ambassadpersonalen, vars säkerhet knappast var hotad, fick ge sig av hals över huvud. I och med det skapade man en osäker situation för ambassadens lokalanställda, och försvårade radikalt möjligheten att bistå de afghaner som genom åren verkat som tolkar åt den svenska militära styrkan.

Agerandet kan jämföras med hur Sveriges ambassadör i Chile, i samband med den USA-stödda militärkuppen 1973, handlade. Harald Edelstam räddade hundratals liv.

Om nu Sveriges 2021 agerande kan förklaras med en sedan några år förvärvad reflexmässig lydnad gentemot USA, återstår ändå frågan: Varför stängde USA sin ambassad, och varför uppmanade man andra länder att göra detsamma? Något är rejält skumt här. Har avsikten varit att skapa maximalt kaos? Finns ett planerat nästa steg?

Förbryllad eFOLKET-läsare

Bildskapare: Peggy und Marco Lachmann-Anke / pixaby.

Vi behöver stöd från dig!

Vi vill kunna fortsätta och bygga ut vår oberoende och granskande journalistik. Vi tar inte in annonser eller har presstöd. Vårt arbete sker på ideell grund, men vi har kostnader för lokalhyra och teknisk utrustning. Därför behöver vi stöd från våra läsare… Läs mer

Swisha valfritt belopp till: 123-4673182

—eFOLKET:s redaktion

You May Also Like