Fotot på vilket Adolf Hitler defilerar i Wien 1938 är hämtat från wienerholocoustlibrary.org. Det står nu klart att Österrikes regeringschef framöver kommer att heta Herbert Kickl. Högerextremisten Kickl leder partiet FPÖ, som har rötter i nazismen. Bland partiets grundare fanns flera före detta aktiva nazister och SS-medlemmar.

Linus Larsson om att förstå samhället genom Timothy Snyders historiska perspektiv – Och om hotet mot demokratin

Att undervisa i historia är fantastiskt! Och i samband med Förintelsens minnesdag 27 januari och 80-årsdagen av befrielsen av koncentrationslägret Auschwitz, är det på sin plats att reflektera kring vilka lärdomar vi kan göra från historien. Myndigheten Forum för levande historia har som uppdrag att främja demokrati, mänskliga rättigheter och alla människors lika värde, och under parollen “Att minnas för framtiden” uppmärksammar Forum för levande historia Förintelsens minnesdag.

Jag har valt att utgå från den amerikanske Yale-historikern Timothy Snyders böcker när jag reflekterar kring historiens lärdomar. Snyder har gjort sig känd för sina skarpa analyser av totalitära regimer, demokrati och de faror som hotar moderna samhällen. I sina böcker Om tyranni, Den svarta jorden och den alldeles nya Om frihet, förklarar Snyder hur historiska lärdomar, bland annat från Nazityskland och Förintelsen, kan hjälpa oss att förstå och navigera dagens värld – och det är ju själva syftet med att studera ämnet historia!

En av Snyders mest återkommande teser är att historien inte är en linjär berättelse om framsteg. Istället är den full av exempel på hur samhällen som trodde sig vara stabila plötsligt kunde falla offer för tyranni, krig och kollaps. Människan tenderar att göra samma misstag som begåtts av andra samhällen, och man gör det om och om igen. Det som man rent intuitivt tror är en tidslinje av mänsklig progression verkar alltså mer kunna beskrivas som en cirkel av misstag.

I boken Om tyranni erbjuder Snyder tjugo lärdomar från 1900-talets totalitära regimer, särskilt Nazityskland och Sovjetunionen, för att hjälpa oss att identifiera och motstå liknande tendenser i vår tid. Han varnar för att demokrati inte kan tas för given och att medborgerlig frihet kräver aktivt engagemang från medborgarna. Jag upprepar: frihet kräver ett aktivt engagemang från medborgarna! För att demokratin ska fungera behöver vi också veta vad som är sant. Här är ett av många knivskarpa citat från boken:

Att misstro fakta är att misstro friheten. Om ingenting är sant kan ingen kritisera makten: det finns ingen grund för att göra det. Om ingenting är sant är allt bara ett spel. Den fetaste plånboken bekostar de mest bländande strålkastarna.”

Ingenting är mera sant när det kommer till Brexit-omröstningen och de två valen av Donald Trump till president.

I boken Den svarta jorden fördjupar sig Timothy Snyder i Förintelsen och dess orsaker. Han argumenterar för att Förintelsen inte enbart var resultatet av hat eller ideologi, utan också möjliggjordes av försvagade stater och förstörd rättsstat. När stater förlorar kontrollen över sitt territorium eller när rättssystemet undermineras, skapas ett vakuum där extrema idéer och våld kan frodas.

Fundera kring detta och om hur Donald Trump har fyllt Högsta domstolen med “sina egna domare”; vad kommer det få för konsekvenser den närmaste fyra åren?

I boken Vägen till ofrihet fokuserar Snyder på 2000-talets hot mot demokratin, särskilt Rysslands roll i att destabilisera västvärlden genom desinformation, cyberattacker och stöd till extrema politiska rörelser. Han beskriver hur moderna autokrater använder sig av en blandning av propaganda och korruption för att undergräva demokratiska samhällen inifrån: det var delvis så demokratin föll i Tyskland på 1930-talet och det är så demokratier försvagas idag – folkvalda ledare, som blivit valda genom propaganda och populism, förstör demokratin inifrån genom att undergräva medier, civilsamhälle, oberoende organisationer och rättsväsendet. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sammanfattar desinformation enligt följande: “Propaganda, kan få människan att förväxla djävulen med ett helgon”. Tyvärr har han helt rätt!

Snyder påpekar att moderna samhällen riskerar att upprepa historien om vi inte tar itu med hoten mot demokratins institutioner. I framtiden ser han även klimatförändringar som ett hot eftersom de kan orsaka liknande kaos och desperation hos medborgarna.

Timothy Snyder introducerar begreppet “oundviklighetens politik” – idén att historien rör sig mot en förutbestämd, positiv riktning. Han varnar för att detta tankesätt gör oss passiva och oförberedda på de faror som hotar våra samhällen. Istället uppmanar han till att omfamna “evighetens politik”, där vi ser historien som cyklisk och förstår att frihet kräver ständig kamp. Frihet är en ständig kamp!

Det här kan också ses som en förklaring till att vi kämpade för en bättre värld fram till att Berlinmuren föll 1989, men efter det så blev människor passiva eftersom de trodde vi var “klara” – världen var ju fri. Politiska tänkare som Francis Fukuyama hjälpte knappast till när han kallade Berlinmurens fall för “historiens slut”.

Snyders analyser ger oss verktyg för att förstå vår tid

Desinformationens kraft: Snyder visar hur auktoritära regimer använder lögner och propaganda för att så splittring och misstro mot de demokratiska institutionerna. Detta har blivit särskilt tydligt genom sociala mediers framväxt, där falska narrativ sprids snabbt och underminerar sanningen.

Demokratins skörhet: Demokratier kan inte överleva utan aktiva medborgare. Snyder betonar vikten av kritiskt tänkande och källkritik, att delta i val och stå upp mot auktoritära tendenser.

Klimatkrisens hot: Precis som Snyder analyserar Förintelsen som ett resultat av kaos och desperation, varnar han för att klimatförändringar kan leda till liknande katastrofer i vår tid. Migration, resursbrist och konflikter om livsutrymme kan vara en grund för våld och extremism.

Historiska lärdomar: Att studera historien är inte bara en akademisk övning utan en nödvändighet för att förstå dagens samhälle. Snyders forskning påminner oss om att våra politiska val och handlingar idag formar framtidens historia: Varje dag skapar vi historia!

Timothy Snyder är inte bara en historiker utan också en aktivist för demokratins överlevnad. Han uppmanar medborgare att:

Skydda institutioner: Institutioner som fria medier, rättsstaten och oberoende val är demokratins grundpelare.
Vara vaksamma mot förenklade berättelser: Auktoritära ledare erbjuder ofta enkla lösningar på komplexa problem. Vi måste vara skeptiska mot sådana löften!

Agera lokalt: Engagemang i det lokala samhället är ett effektivt sätt att bygga upp demokratin från grunden.

Timothy Snyder ger oss en skarp och ibland oroande bild av vår tids samhälle. Genom att studera historien och identifiera paralleller till vår nutid kan vi förstå de hot som demokratin står inför och ta de nödvändiga stegen för att motverka dem. Snyders budskap är tydligt: Frihet är aldrig självklar, men med vaksamhet och engagemang kan vi försvara den och jag hoppas att du som läsare nu har fått ett par verktyg i din demokrativerktygslåda som kommer att hjälpa dig och ditt samhälle att stärka demokratin som är så viktig för oss alla!

Och som lärare i ämnet historia gör det mig ont när Hegel om och om igen får rätt: “Historien lär oss att vi inget lär av historien.”

Linus Larsson,
författare och folkbildare

You May Also Like