Kubansk läkare på den latinamerikanska landsbygden.

Kubas läkarbrigader har sedan 1963 hjälpt mer än två miljarder av världens fattigaste

Sedan den första kubanska läkarbrigaden till Algeriet 1963 har Kuba hjälpt över 2 miljarder patienter runt om i världen, detta sa premiärminister Manuel Marrero Cruz enligt Granma, under sina avslutande lovord vid det 20:e mötet för de internationella medicinska brigaderna.

Det visar tydligt vad det kubanska konceptet är, vi ger inte bort det som blir över, utan vi delar med oss av vad vi har.

605 000 brigaddeltagare har genomfört solidaritetsarbete i 165 länder sedan starten för 59 år sedan, och Marrero Cruz tog tillfället i akt att hylla de 44 brigaderna för sina insatser, i synnerhet för sitt ingripande i Covid-19-pandemin. Den kubanska insatsen för världshälsan är extraordinär, inte minst utifrån förutsättningarna att de under hela denna tid varit utsatta för en inhuman blockad och ständiga angrepp, något som Marrero Cruz också refererade till:

Kuba kommer inte bara stå emot trycket, utan kommer också utvecklas som en del i vår strävan efter välstånd för vårt folk, precis som i försvaret av våra sociala landvinningar.

Granma 220709 (Ref. J. Assarsson)

You May Also Like