Citrusplantor färdiga för plantering. Foto: Eva Björklund, 1968.

Evas dagbok från Kuba (56) – Den 8 – 12 december, 1968

Söndag 8.12

Jordbruksarbete i Ceiba som ligger utanför Gröna bältet i väster, rätt långt borta. Där arbetas på att skapa en stor citrusfruktplantage och vi skulle langa plantor. Det gick lite trögt, var dåligt organiserat, det kom inga traktorer för att frakta ut plantorna. Ibland blir det så här att organisationen inte klaffar och det är alltid lika nedslående. Men man får trösta sig med att för det mesta fungerar det bra. Ansvaret för att organisera arbetet vandrar runt bland kamraterna på arbetsplatsen och delas upp mellan några varje gång, så att alla skall få pröva på även den delen av jobbet. Och organiserar de det dåligt så får de finna sig i att bli kritiserade av oss andra, för man vill ju inte offra sin söndag på meningslöst arbete.

Onsdag 11.12

Julen börjar närma sig fastän det är svårt att föreställa sig det här i värmen. Solen saboterar julstämningen som bara märks på att skyltfönstren börjar fyllas av varor och juldekorationer. Jag kan inte hjälpa att jag tycker det är trevligt med fulla skyltfönster även om de fylls med dockor. Den långvariga indoktrineringen för att uppfatta konsumtionen som livets mål och mening har satt sina spår. Det är framför allt leksaksbutikerna som ger en anblick nästan av överflöd, men det finns också en del andra konsumtionsvaror; radioapparater, grammofoner, kläder, husgeråd, osv. Men allt är ransonerat. En “stor” och tre “små” leksaker till varje barn och de andra artiklarna till de hushåll som inte redan tagit ut sin kvot.

Juldekorationerna är en lustig företeelse som verkar helt missanpassad här. Det är det nordamerikanska arvet, snöbesprutade girlander och glasbollar, som man ännu inte gjort sig av med. Bomullstäckta julgranar bland palmerna och den tropiska grönskan gör ett rätt patetiskt intryck. Yvonne och jag har också köat i julhandeln och köpt en radio. Det är skönt att få i sig lite musik igen, jag har lidit så i åtta månader utan en enda gammal symfoni eller poplåt. Socialismen utsätter en för prövningar, minsann. Nu tar vi igen och låter radion skvala hela dagen. Det finns rätt många kanaler. En nyhets- och tidgivningskanal som sänder dygnet runt. Gröna-bälteskanalen som spelar bästa moderna musiken, för att konkurrera med Miami-sändarna, och rapporterar från jordbruket. Och en kanal som sänder klassisk musik hela dagen. Och flera andra.

Radio Reloj (Klockradio), en av 4 landsomfattande radiokanaler.

Torsdag 12.12

Möte för att välja nya förtruppsarbetare. Hela möbelgruppen valdes in, Yvonne, Joel och jag. Vi var mycket stolta.

You May Also Like