Handlingen i Kristin Hannahs roman De fyra vindarna är förlagd till tidigt 1930-tal. Platsen där berättelsen tar sin början är på en avlägsen gård i Texas i södra USA. Därute bor familjen Martinelli som kämpar för sitt liv mot den oerhörda torkan och de ständigt återkommande sandstormarna.
Deras skörd har slagit fel flera år i rad och de har sett hur flera av deras grannar har gett upp och gett sig iväg söderut ner till Kalifornien. Där skriker de stora bomullsplantagerna efter arbetskraft. Dit sker nu i början på 1930-talet en enorm arbetskraftsinvandring från framförallt övriga delar av USA. Familjen Martinelli, med Elsa och Rafe i spetsen samt deras två barn, börjar nu gå i samma tankar – att helt enkelt ge upp och bege sig ner till Kalifornien.
Så efter att ha genomlidit ännu en sandstorm, som nästan dränker deras ladugård, bestämmer de sig för att ge upp. De påbörjar resan till Kalifornien. En resa på drygt hundra mil. De packar sina pinaler på deras skrangliga gamla lastbil och beger sig ut på vägarna som många andra gjort före dem.
Under resan kommer de att få uppleva mera störtregn sandstormar men även rasism och hat från de trakter som de är tvungna att åka igenom. I stora delar av mellanvästern blir de också kallade för Okies Det blir ett skällsord för såna människor som bland annat kommer från delstaten Oklahoma.
När familjen Martinelli väl kommer fram till Salinas-dalen, belägen i norra delen av Kalifornien, blir de hänvisade till att slå upp sitt tält ute på en lerig åker. Där finns sedan tidigare mängder med ditresta människor från både Texas, Oklahoma och andra delstater i USA.
Du som har läst Vredens druvor av den Amerikanske författaren John Steinbeck känner kanske igen det här scenariot. Steinbeck fick för övrigt nobelpriset i Litteratur 1963.
Men tillbaks till De fyra vindarna. Efter ett tag får familjen Martinelli börja arbeta på bomullsplantagen, där lönerna är mycket låga.
När de har jobbat några månader lär Elsa, dottern i familjen, känna en ung man vid namn Jack som säger att han är kommunist. Han kämpar för att de ska gå med i en fackförening som han håller på och bilda på platsen. Det ses givetvis inte med positiva ögon av ägaren till plantagen. Men Jack inleder en sittstrejk för att påkalla plantagearbetarnas låga löner. Den sittstrejken slås ner av plantageägaren med hjälp av ett inkallat “medborgargarde”. Som ni läsare förstår så är det här ingen dussinroman som den kanske gav uttryck för vad gäller titeln på romanen.
Kristin Hannnah har skrivit en både spännande och historiskt intressant bok som alltså handlar om hur fattigt stora delar av USA var då på 30-talet. Författarinnan har ett fint avvägt språk som gör att man som läsare genast vill veta hur det går för familjen Martinelli. Hur De fyra vindarna slutar ska jag lämna åt er läsare att finna ut. Romanen slutar inte riktigt som man kanske kan tro…
*****
Kristin Hannah är född 1960 i Kalifornien. Hon har bott på ett flertal olika platser i USA bland annat i Alaska. Hon växte upp under enkla förhållanden. Kristin Hannah utbildade sig iallafall till jurist och jobbade först i Seattle men började sedan att skriva romaner och har på kort tid gett ut ett femtontal böcker. Här är några av dessa:
Vad som händer v2009, Sanningens ögonblick 2010 Näktergalen 2016 Himmel över Alaska 2019. De fyra vindarna gav s ut 2021 och har legat högt på de olika bestsellerlistorna världen över. Romanen ifråga har översatts av Camilla Jakobsson och boken är utgiven på Bonniers förlag. eFOLKET kommer framöver att recensera fler romaner av Kristin Hannah.
Kjell Andersson