Anhängare till vänsterpresidenten Evo Morales samlade till ett möte i centrala La Paz. Foto: teleSUR.

Nej till statskupp i Bolivia!

Uttalande från Svensk-Kubanska Föreningen, 2019-11-09

Just nu pågår ett våldsamt försök att störta Bolivias legitima regering. Beväpnade MC-gäng attackerar obeväpnade kvinnor som med sina barn demonstrerar till stöd för landets president.

21 oktober vann Evo Morales valet med mer än 10 procents marginal till närmaste medtävlare. Det betyder att han är omvald. Oppositionen ropade “valfusk” före, under och efter valet. Några bevis har de inte kunnat visa upp.

Regeringen har bjudit in FN, OAS och experter från Mexiko, Peru och Paraguay att kontrollräkna samtliga röster. De presenterar sina resultat nästa vecka. President Morales har sagt sig vara beredd att kalla till omval om de internationella experterna kommer fram till det. Oppositionen har på förhand förkastat omval, och kräver kategoriskt att landets president ska avgå.

Extremhögern har efter valet startat en eskalerande våg av upplopp, våldsamheter, bränder och försök att inta presidentpalatset i ett fascistiskt statskuppsförsök. De har sina rötter bland de vita och välbeställda i städerna. De kännetecknas av en våldsam rasism som inte kan förlika sig med en president från ursprungsbefolkningen. Dessa som de betraktar som hembiträden och tjänstehjon. De ser med vämjelse på att Evo Morales gett de fattiga och diskriminerade värdighet, hälsovård och utbildning.

USA:s regering accepterar inte Bolivias sociala exempel, samtidigt som stormakten vill komma åt landets stora naturresurser. Det har uppdagats att högerpolitiker i USA, såsom senator Marco Rubio, är involverad i denna konspiration. Det finns mäktiga intressen bakom det pågående statskuppsförsöket.

Latinamerika har haft nog av blodiga statskupper.

Det ankommer på alla demokrater att ge sitt stöd till den legitime presidenten Evo Morales och de åtgärder han vidtar för att lösa situationen!

Svensk-Kubanska Föreningen 191109

You May Also Like