23/8 – Mali nästa förlorade interventionskrig?

Det har kommet sterke reaksjoner i Mali etter at Taliban har tatt makten i Afghanistan, fordi »mange i Mali ser likhetstrekk mellom konfliktene i de to landene», skriver nettstedet Mali 24info.  

Av Daniel Ducrocq – fransk statsborger, pensjonert gartner og medlem i Rødt.

Den tidligere utenriksministeren i Mali, Tiébilé Dramé, hevder at «måten krigen i Afghanistan tok slutt på, bør få oss i Mali og i Sahel til å tenke grundig. Vi må sørge for å bygge en levedyktig stat.» For den tidligere justisministeren i Mali Malick Coulibaly, «haster det å trekke lærdom av Afghanistan. Ulykker rammer ikke bare de andre. Det haster å få (i Mali) et eksemplarisk styresett, ansvarlig og gjennomsiktig.»

Han føyer til at alle verdens militære styrker ikke er i stand til å erstatte et statsapparat som har mistet troverdighet: «Taliban hadde fordelen av å tro på egen kamp, samtidig som den afghanske staten hadde ingen troverdighet, ikke en gang blant de som var igjen av makthavernes tilhengerne.»

I Mali har Talibans maktovertakelse i Afghanistan svekket troen på utenlandske militære intervensjoner. Som kjent er Frankrike dypt involvert militært i Mali, først alene, og siden 2014 som leder for en internasjonal koalisjon med navnet Operasjon Barkhane. Av vestlige land var det kun Sverige, Danmark og Estland som var tilsluttet Operasjon Barkhane. Krigen koster, og den franske regjeringen besluttet 10. juni i år å avslutte Barkhane, og tok til orde for opprettelse av en ny og bredere internasjonal styrke i regionen.

Les ogsåSkal vi krige i Mali?

Den norske regjering var veldig rask til å svare positivt på invitasjonen, og informerte i en pressemelding 13. juli i år at norske soldater skal sendes til Mali de neste månedene.

I følge pressemeldingen skal norske styrker trekkes tilbake i 2022. Det er all grunn til å tro at de blir stående lengre enn planlagt i et område som NUPI omtalte allerede i februar 2019 som et mulig «Vestens nye Afghanistan».

Tidligere statsråd i Mali oppfordrer til å ta lærdom av de siste begivenhetene i Afghanistan, og NUPI roper varsko. Det er allikevel lite sannsynlig at den norske regjering tar advarslene på alvor, men vil heller, som tidligere, følge USA og EU i det som kan bli en ny militær hengemyr.

Daniel Ducrocq – fransk medborgare bosatt i Norge

Publicerade i

Se även:

Mali – krig utan slut (1)

Mali – krig utan slut (2) – Men Hultqvist är nöjd

Mali krig utan slut (3) – Frankrikes ekonomiska politik kväver Malis ekonomiska utveckling

You May Also Like