Kader Abdolah. Foto: karakters.nu

Kortpresentation av Kader Abdolahs bok Konungen

Kader Abdolah är en synonym för Sadjati Gaemma Ghami Farahani. Han föddes 1954 i staden Arak i Iran. Där kom han att tillhöra den underjordiska vänsteroppositionen, vilket bidrog till att han blev tvungen att lämna Iran 1988.

Kader Abdolah flydde då till Holland där han fortfarande är bosatt. Hans roman Konungen gavs ut på svenska år 2013 på Norstedts förlag och är översatt til av Ingrid Wiken Bonde, docent i Nederländska vid Stockholms Universitet.

Romanens handling tilldrar sig vid mitten av 1800 -talet i det dåvarande Persien. År 1935 blev Persien Iran. Konungen är en historisk roman med en återblick på hur Persien vid 1800-talets mitt gestaltades framförallt politiskt och militärt. Det är ett fattigt Persien som läsaren möter i boken. Det är ett land som bokstavligen håller på att slitas isär av de då vid den tiden tre dominerande stormakterna: Storbritannien (som gärna vill lägga beslag på de södra delarna av Persien för att på det sättet säkra sina försörjningsleder ner till Indien); Ryssland, med stora delar av sin armé lurande i norr, som också vill ha en bit av bytet; Frankrike som för hemliga förhandlingar med Persien om att Frankrike väldigt gärna vill bygga upp skolor och ett universitet i Persien – i syfte förstås att försöka få ett inflytande över det svårt sargade Persien.

Dessutom innehåller den här mycket spännande romanen en maktkamp mellan den dåvarande storvisiren Mirza Kabir, den styrande Shahen samt dennes makthungriga moder Mahdolia. Shahen vill dock mest röka vattenpipa och umgås med sina älskarinnor. Eller jaga storvilt i bergen i norra Iran medan Mirza Kabir smider lömska planer med Ryssarna och Britterna bakom hans rygg. Och i bakgrunden sitter Mahdolia och väntar på att försöka knuffa Shahen av tronen.

Det är det upplagt för en spännande och dramatisk berättelse, som Kader Abdolah skickligt har spunnit ihop. Hur det hela sluta tänker jag förstås inte avslöja…

Kjell Andersson

PS. Persien som har en enormt lång historia bakom sig. Landet Persien var under den tidiga antiken länge den i området ledande militära och politiska makten. Mellan åren 540 till 350 var Persien nästan lika stort som Romarriket. Landet styrdes med järnhand av mäktiga kejsare med namn som Kyros, Kambyses, Xerxes samt tre som hette Dareios, Darieos 1 2 och 3. Dareios den tredjes imperium slogs i spillror av greken Alexander Den Store och hans styrkor. Dessa båda hade då drabbat samman med sina arméer vid tre av historiens mest kända militära sammandrabbningar, slaget vid Issos 333 f.Kr, slaget vid Granikos 334 f.Kr samt den avgörande kraftmätningen mellan de båda arméerna som ägde rum vid Guagamela 331 f.Kr. Där föll det så stolta Persiska riket i spillror av Alexander Den Stores arme. Dareios den tredje mördades därefter av sina egna officerare och Alexander den store avled av en okänd sjukdom. Alexander den Store levde mellan åren 356 -323 f.Kr.

You May Also Like