Svävande bubbla. Foto. Rolf Waltersson.

Konkret abstraktion – Eller abstrakt konkretion

Jag har i några inlägg skrivit om konstnärerna Stanislaw Lux och Telma Castro och deras konstverk som har barnteckningar som förlaga.

De utgår från att barn är fria och ofördärvade i sina tankar och tolkningar och har förmåga att tänka “utanför boxen”.

Vi vuxna har oftast skygglappar och förutfattade meningar som hindrar oss att se alla möjligheter. Det gör att vi tänker mera “fyrkantigt” inom de ramar som samhället sätter upp som säger “så här måste det vara”, “så här måste det se ut”, “så här måste vi göra”.

Eftersom jag inte har förmågan att skapa bilder med mina händer använder jag kameran som redskap. När man tar dokumentära bilder vill man att de ska stämma med verkligheten så nära sanningen som möjligt. Men när jag försöker ”skapa” med kameran eftersträvar jag ofta det motsatta, det overkliga.

När folk frågar: “Vad föreställer bilden? Vad är det egentligen du har fotograferar?”, då tycker jag att jag har lyckats.

När jag sitter och bläddrar igenom gamla bilder får jag syn på en bild på vasstrån som speglar sig i stilla vatten. En vanlig naturbild som endast består av en massa streck kors och tvärs.

Det är då jag får idén att skriva det här inlägget för att presentera några “konstiga” fotografiska bilder i den parvulistiska anda som Telma och Stanislaw talar om. (se lästips).

Bilderna är inte manipulerade i Photoshop eller annat bildbehandlingsprogram. De är “naturliga”. Med vad föreställer de?

Det får ni själva försöka lista ut om ni nu nödvändigtvis måste veta vad bilderna “egentligen” föreställer.

En del är lätta att “avslöja”. Andra något svårare. En del nästan omöjliga.

PS. Några av bilderna har jag visat tidigare i eFOLKET, men andra är nya.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like