Foto Rolf Waltersson

Klimatmobiliseringar i Eskilstuna och hela världen.

I höstas började en 15-årig flicka i Stockholm att varje fredag sittstrejka framför riksdagshuset med krav på effektiva åtgärder mot klimatförsämringarna. I går demonstrerade kanske 10 000 personer på samma plats.

Tusentals skolelever följde Gretas exempel och lämnade skolorna i en strejk för vår jordklot. Och demonstrationerna hölls över hela världen! Förhoppningsvis har vi sett de första stegen till skapandet av formeringen av en massrörelse.

Foto: Rolf Waltersson

På Fristadstorget hade ett 100 tal personer, barn och äldre, samlats. Vädret var bedrövligt men stämningen på topp. Och fredagsmanifestationerna på Fristadstorget fortsätter. Du kan sluta upp varje fredag klockan tre med eller utan handskrivet plakat.

Men det finns tyvärr dom som med fientlighet ser på dessa mobiliseringar för att rädda klimatet. En av de mest fanatiska motståndarna heter Caroline Dahlman, nyliberal ledarskribent på Kristianstadsbladet.

Samma dag som elever över hela jordklotet tagit upp upp Gretas fackla och skolstrejkar för klimatet skriver Dahlman ett inlägg med rubriken:

Sura tonåringar med plakat räddar inte vårt klimat.

I henne text hittar vi pärlor som:

– … faktum är att barn som vill göra skillnad bör sitta kvar i klassrummet och studera i stället för att sitta på backen under simpla skyltar och pressa politiker utan att själva ha några lösningar.

Eller vad sägs om följande visdomsord från nyliberalen Dahlman:

– Att vara en kropp bland många i ett demonstrationståg är dessutom oerhört svagt engagemang. Det kräver ingen ansträngning alls; man kanske måste stå utomhus och frysa en stund, men hjälper det klimatet?

– Det är bra att vissa skolor har informerat vårdnadshavare om skolplikten inför 15 mars, när världens barn ska lämna skolbänkarna och strejka. Det är bra att en skola i Lund hotat med att dra in studiemedel om eleverna inte kommer. Det gäller att vara tydlig och bestämd, inte svaja i vinden.

För Greta Thunberg finns det tydligen bara förakt hos Caroline Dahlman. Vad sägs om följande citat från hennes text:

– …den svans av demonstrerande ungdomar som härmar henne kan göra mer för klimatet om de går i skolan än om de går i demonstrationståg.

– Nu har hon nominerats till Nobels fredspris, vilket andas populism och dyrkan av den hippaste personen just nu. Det är bekymrande att vuxenvärlden ser på henne med sådan fascination, men sällan med kritiska frågor. Flickebarnet är ju så rart när hon talar inför gubbarna, tänker en del. Många svenskar får rosiga kinder av att en svensk får internationell uppmärksamhet. En 45-åring som hade hållit samma tal hade ansetts banal.

Det som lyser igenom i Dahlmans resonemang är en fientlig mot all kollektiv demokratisk organisering. Enligt Dahlman ska vi enbart agera som individer på en marknad. Det som också lyser igenom är en fullständig okunnighet och oförståelse för den allvarliga situation mänskligheten har att hantera. Och slutligen: Till skillnad från Greta skriver hon oerhört omoget och banalt!

Peter Widén

Foto Rolf Waltersson

You May Also Like