Punkbandet Björnarna har släppt en av årets bästa jullåtar.

Julmusik: En något annorlunda jul

Man måste hitta sina ljus i mörkret. Under december spelas det tusentals timmar av tradiga julklassiker i butikerna. Men i år när det rekommenderas att hålla sig hemma kan man ju faktiskt själv bestämma vad man vill lyssna på medan man klickar hem sina julklappar. Här kommer några annorlunda tips på jullåtar som jag gärna lyssnar på.

Granville Williams Orchestra – Santa Claus is Ska-ing to town
Vi börjar den här resan på Jamaica 1965 med en klassisk jullåt, men i en tappning som gemene man förmodligen inte hört. Jag är egentligen inte särskilt förtjust i originalet men skamusiken räddar verkligen den här låten. Musikgenren ska uppstod på Jamaica under 50-talet och är en blandning av karibisk musik och amerikansk jazz samt rhythm & blues. Den har den karaktäristiska baktakten och är föregångare till reggae.

Lifvens – En gång om året
Från Småland kommer en julhälsning med en irländsk touch. Det är Lifvens som släppte sin julskiva 2016 och jag tycker att det här är det bästa spåret på skivan. De har på något sätt satt fingret på vad julen egentligen inte handlar om men vad som förmodligen sker i många hem den 24 december. Låten är hämtad från skivan Tänd alla bloss.

Björnarna – Julens klockor
Björnarna är ett svenskt trallpunkband som nyligen släppte den här låten. Den driver bland annat med de konservativa ”svärje vännerna” [sic] som vill att allt ska vara som förr innan Disney valde att klippa bort delar i Kalle och hans vänner. För mig är det här årets bästa jullåt, Björnarna är verkligen mästerliga när det gäller texter.

Bad Manners – Christmas time again
Här har vi ännu en skalåt, den här gången från den andra vågen. Christmas Time Again släpptes 1989 och finns även med på det fantastiska samlingsalbumet Bollocks To Christmas som kom ut 1994 med blandade punk och skaband. Bad Manners är ett av de absolut största banden i genren och jag är otroligt glad över att jag fick se dem på Hultsfredsfestivalen 1995. Frontmannen Buster Bloodvessel är en otrolig karaktär.

Eimhear Ní Ghlacain – A Prisoner’s Christmas
Den irländska rebellmusiken är en genre som är och har varit dominerad av män. Därför har Eimhear Ní Ghlacain verkligen lyst upp himlen som en strålande stjärna. Hon är dotter till Gerry O’Glacain från det legendariska bandet The Irish Brigade. Det är även han som har skrivit den här låten. En låt som bland annat handlar om de politiska fångarna och att julen inte är glädjens högtid för alla.

Reel Big Fish – Auld Lang Syne
Avslutningsvis blir det en låt hämtad från den tredje vågens skamusik. Reel Big Fish tillhör verkligen giganterna där. Det här är en låt att dansa ut ett i mångt och mycket katastrofalt år med och hoppas att 2021 blir ljusare. Jag vill önska alla som läser eFOLKET en god jul och ett gott nytt år. Jag kommer givetvis att dela med mig av nya musiktips även nästa år.

You May Also Like