Foto: Jens Nordström

Venerea – Skatepunk och nostalgi

Här i dagarna släppte punkbandet Venerea sin första singel från sitt kommande album. Låten “Summer Of ’94” tar oss tillbaka 28 år i tiden då skatepunken fullkomligt exploderade.

Runt om i landet klädde sig ungdomar i baggys och stickade mössor, vissa åkte skateboard och snowboard men jag vågar nog påstå att de flesta inte gjorde det. De anammade snarare modet på grund av musiken.

Venerea bildades i Falkenberg 1991 och under de två kommande åren släppte de två demokassetter, då hette de fortfarande Venereal Disease. När jag intervjuade bandet 1995 förklarade de att de förkortade ner namnet på grund av att det var för långt och pinsamt.

Venerea var under mitten av 90-talet ett av de större banden inom skatepunken tillsammans med Millencolin och No Fun At All. De släppte några skivor på Brööl Records innan de gick vidare till olika tyska skivbolag. Sedan dess har de kanske blivit större i Tyskland än vad de är här hemma i Sverige. Själv visste jag faktiskt inte att de fortfarande var aktiva till för bara ett par år sedan men har fram till nu släppt sju album och deras åttonde kommer senare i år.

“Summer Of ’94” är en ren hyllning till den tiden och som grädde på moset är Nikola (Millencolin), Ingemar (No Fun At All) och Geir (Adhesive) med och gästsjunger. De banden nämns dessutom i texten. Det här är skatepunk av högsta klass.

“Blazing sun for a straight three months
As our Olympic footballers scored a bronze
Satanic Surfers skated to hell
We, Adhesive, Millencolin & No Fun At All as well

Jag är ju lagd åt det nostalgiska hållet och eftersom jag var mitt inne i den där smeten då får jag fantastiska rysningar. Det är ju dessutom en fin historiebeskrivning. De har spelat in en video till låten, och ja, den är något bättre gjord än videon de gjorde till “Shake Your Booty”.

Venerea finns bland annat på Facebook och Bandcamp


Min intervju med Venerea i fanzinet Skynda Långsamt Nr:1 1995.

You May Also Like