Bild från Pixabay.

Nu kan riskkapitalister specialiserade på biltvättsanläggningar och VVS köpa svenska skolor

Trots löften om hårdare krav på kompetens

Igår skrev jag ett inlägg där jag i korthet redogjorde för ett inslag i SVT Nyheter om hur riskkapitalister tjänar miljarder på att köpa och sälja Engelska skolan. Jag passade också att ge lite egna synpunkter på det absurda svenska skolsystemet där man får “leka affär” med skoleleverna som insats.

Igår kväll, 21 december, hade SVT Nyheter ett uppföljande reportage där man avslöjade ännu mera om de här minst sagt häpnadsväckande affärerna.

Den nya huvudägaren är Paradigm Capital i München, som äger Engelska skolan via fonder i Luxemburg och den amerikanska lågskattedelstaten Delaware.

Det är ett riskkapitalbolag som inte har något som helst intresse av skolverksamhet, och inte heller någon erfarenhet av skolverksamhet.

Paradigm Capital har köpt större ägarandelar i företag i olika branscher i Europa. Bland annat har man investerat framgångsrikt i tyska biltvättsanläggningar, VVS, ventilation, elinstallationer och smörjmedel – men aldrig tidigare i skolor och utbildning.

Planen är att behålla Engelska skolan ett tag – och sedan sälja vidare så fort priset blir “det rätta”.

I samband med att gymnasiekonsernen John-Bauer gick i konkurs 2013 gick dåvarande regeringen ut med löften om hårdare krav och kontroller av friskolorna:

“Riskkapitalister ska över huvud taget inte få äga skolor i framtiden”, lovade dåvarande utbildningsminister Jan Björklund (L).

“Nu inför vi ägarprövning. Vi ska ha långsiktiga och kompetenta ägare, vilket talar för att det inte ska vara riskkapitalbolag”, sa finansminister Anders Borg (M).

Anders Borg ville också stoppa ägande från skatteparadis. Ja, han sa så. Men om han menade det är en annan sak.

Och friskolekommittén med M, KD, L, C, Mp och S enades om krav på att skolägare måste vara “långsiktiga och ha utbildning som huvudverksamhet”.

Därefter fick vi “ägarprövningslagen” där ägaren ska prövas om sin lämplighet av Skolinspektionen.

Den här sälj- köp-och säljkarusellen beträffande Engelska skolan lär visst bli första gången denna ägarprövning ska tillämpas.

Men lagen är uddlös. Den nämner inget om vare sig kortsiktigt ägande (hur man kan bedöma och veta det i förväg?), eller skatteparadis. Kravet man ställer är att köpare av friskolor “inte får ha begått brott eller ha skulder hos kronofogden”.

Att Engelska skolans grundare Barbara Bergström, som tidigare varit lärare, sitter kvar som delägare med sina 13,9 procent räcker troligen för att Paradigm Capital, som äger över 80 procent, ska ha den “skolkompetens” som krävs.

Barbara Bergström är därmed det “alibi” som gör att Skolinspektionen antagligen kommer att godkänna riskkapitalbolaget Paradim Capital som ägare av Engelska skolan.

Paradigm Capital ser ingen risk att bli underkänd. Man har inte ens villkorat utköpet från börsen. Man skriver att man “har ingen anledning att tro att Skolinspektionen kommer att ha några invändningar”

“Jag håller med Friskolekommittén om att det är viktigt att den som bedriver skola ska ha pedagogisk kunskap och kunna mycket om skola”, säger utbildningsminister Anna Ekström till SVT Nyheter.

Vi får väl se hur det blir. Kommer löftet från partierna i Friskolekommittén att infrias, och försäljningen av engelska skolan att stoppas?

Eller hittar man ett “kryphål” som gör att affären slinker igenom, trots löften att stoppa riskkapitalister från att äga skolor.

Förresten – om köpet mot förmodan skulle stoppas – då innebär det, vad jag förstår, att TA Associates står kvar som ägare av Engelska skolan.

Då frågar man sig varför inte “ägarprövningslagen” användes när Engelska skolan såldes första gången till riskkapitalbolaget TA Associates.

Det kanske är som Gabriel Urwitz, ordförande i Riskkapitalföreningen, säger i SVT Nyheter:

“Vi har en gång släppt ut anden ur flaskan när det gäller privatiseringar. Att trycka tillbaka anden tror jag blir väldigt svårt, inklusive riskkapitalägarna”.

Men: “Politik är att vilja”, som Olof Palme sa.

Vill man på allvar, så tror jag att man kan stoppa att “leka affär” med våra skolor.

PS. På tal om skatteparadis som inte får vara inblandade i handel med friskolor, som Anders Borg säger i intervjun. I reportaget sägs att man hittat en “business-adress” på Caymanöarna – en av dessa skatteparadisöar som ligger i Karibien.

Rolf Waltersson

Läs mer:

Inte helt oväntat figurerar skatteparadis i affärerna kring Engelska skolan. I det här fallet Caymanöarna i Karibien. Avfotograferat från dataskärmen.

You May Also Like