VR-spel ska vägleda och inspirera ungdomar i deras karriärval… (Foto: Eskilstuna Kommun)

Jobbcirkus i Eskilstuna utvecklar digitala arbetssätt

Jobbcirkus i Eskilstuna Kommun har utvecklat ett VR-spel tillsammans med Reality Labs, Combitech AB. Det för att vägleda och inspirera ungdomar i deras karriärval. Inom kort kommer det även vara möjligt att besöka Jobbcirkus och göra studiebesök via digifysiska möten.

Framtiden är här – till hösten lanserar Jobbcirkus ett VR-spel som är tredimensionellt (3D) som ska hjälpa till att avdramatisera valet till gymnasiet och väcka intresse för olika bristyrken.

– Pandemin tog oss ett steg längre i vår tankeprocess av digital vägledning. Genom spelet får eleverna stöd att förstå sambandet mellan studier, arbete och vardagsliv. Det finns inga genvägar, men det finns alltid möjligheter. Vi vill avdramatisera gymnasievalet och hoppas nå fler elever via spelet, säger Carina Gillisson, utvecklingsledare på Jobbcirkus.

Prova olika yrken digitalt

Spelmiljön är utformad så att alla ska känna igen sig utan att vara insatt i de olika yrkena. I 3D-miljö kan eleven prova ett yrke och möta olika utmaningar. Det kan till exempel vara att laga mat, agera tandläkare eller släcka en brand.

– I höst (2022) börjar vi använda spelet. Då kommer alla elever i årskurs 9 som besöker Jobbcirkus få sätta på sig VR-headset och prova. Till årsskiftet lanseras Digifysiskt Science Center Sörmland (DSCS) där spelet kommer att ingå och bli mer tillgängligt, berättar Carina Gillisson.

Digifysiska besök

Snart kommer det också vara möjligt för elever att besöka Jobbcirkus eller göra studiebesök på en arbetsplats i realtid med VR-glasögon. Tekniken som gör detta möjligt heter Inclubit-360. Här har Eskilstuna Kommun ett samarbete med Kungsbacka Kommun och forskningsinstitutet RISE för att utveckla tekniken med medel från Region Sörmland.

– Det är ett viktigt steg i utvecklingen av Jobbcirkus. Utställningen blir tillgänglig för alla elever, även de som inte har möjlighet att fysiskt vara på plats. Med VR kan vi förflytta elever från klassrum till en produktionsmiljö med en förhöjd känsla av närvaro. Våra elever får större möjlighet att besöka olika arbetsplatser och få en inblick i olika yrken och få tips på olika utbildningsvägar. Alla får möjlighet till en bredare studie- och yrkesvägledning, menar Carina Gillisson.

Fakta om Jobbcirkus

Jobbcirkus i Eskilstuna Kommun vänder sig till elever i årskurs 5, 7 och 9 i grundskolan, men stödjer också elever i gymnasiet och vuxenutbildning. Spelet som nu är framtaget är ett komplement till den fysiska utställning som finns i Eskilstuna, som från början upprättades av Arbetets Museum i Norrköping.

You May Also Like