Sorg och förtvivlan i Gaza. Foto från tidigare israelisk terrorbombning. Fotona i artikeln tagna av Hozny Salah / Pixabay.

Israeliska barn “dödas” – Palestinska barn “dör”

Jag sitter i bilens och lyssnar på “Språket” på Sveriges Radio, P1. Man säger att “Meningarna påverkar våra tankar”.

Inget konstigt med det. Det är väl det som är meningen med meningen – att den ska påverka våra tankar. På samma sätt som att orden påverkar våra tankar. Genom medvetna, eller omedvetna, ordval styrs våra tankar i en viss riktning.

Jag har skrivit om detta tidigare i några inlägg här i eFOLKET. Till exempel att när man från högerhåll pratar om sänkta skatter (mest till dem som har mest) använder man nästan alltid ordet “skattetryck”.

Det är “skattetrycket” som ska sänkas. Ordet för tankarna till något som är negativt. Ingen vill leva under “tryck”, under “förtryck”, eller under “skattetryck”.

Att sänka “skattetrycket” ska ses som en befrielse. Jag har läst att förre moderatledare Bo Lundgren i samband med ett anförande använde ordet “skattetryck” 17 gånger. Ordet “skatt” använde han noll gånger:

“Sverige har världens högsta skattetryck, men…”

Begreppet “friskolor” är lika medvetet manipulativt som ordet “skattetryck”.

Och vi har det klassiska magplasket när högern och Svenska Arbetsgivarföreningen i sin kampanj, var det 1980-talet, lanserade begreppen den “närande” och den “tärande” sektorn. “Tärande” var alla som arbetade inom den offentliga sektorn. Alla inom den privata sektorn var “närande”.

När jag efter att ha lyssnat på “Språket” och slår upp dagens Aftonblad möts jag av ett inlägg av Zina Al-Dewany på ledarsidan. Rubriken: “Jag ser inte ert raseri när Gazas barn dödas”.

I sitt inlägg citerar hon flera tidningar:

“Dagens Nyheter 8 oktober: “300 israeler har dödats… Ungefär lika många uppges ha dött i Gaza”.

BBC 9 oktober: “Mer än 500 personer har dött i Gaza… Mer än 700 personer har dödats i Israel”.

CTV Montreal 8 oktober: “Minst 70 dödade i Israel, 198 döda i Gaza”.

Någon kan tycka att detta bara är att vränga ord. Men det är trots all en viss skillnad mellan att “dö” och att “dödas”. Ja. till och med stor skillnad.

Jag hittar 35 synonymer till ordet “dö”.

Avlida, sluta leva, gå ur tiden, gå hädan, gå bort, omkomma, stryka med, gå i graven och så vidare.

Till ordet “döda” hittar jag 26 synonymer:

Mörda, slå ihjäl, avliva, avrätta, slakta, förinta, utplåna, bringa om livet, likvidera och så vidare.

Att använda ordet “dö” när det gäller dödandet i Gaza är ett sätt att förminska. Som att palestinska barn är mindre värda vår uppmärksamhet, empati och omtanke än israeliska barn.

Det handlar inte bara om lek med ord. Avsikter styr orden – Orden styr tankarna – tankarna styr orden. Vi blir manipulerade att tänka i vissa banor.

Jag är nog likadan. Jag försöker formulera mina meningar och välja mina ord för att, om möjligt, få läsarna att tänka i vissa banor. Det är det som är meningen med meningarna.

Rolf Waltersson

Lästips:

You May Also Like