Vågens vård- och omsorgsboende heter det nya boendet beläget på Karl Hovbergsgatan i Skiftinge i Eskilstuna…

Invigning av nytt vård- och omsorgsboende i Eskilstuna

Under onsdagen var det dags för den officiella invigningen av Eskilstunas nyaste äldreboende – Vågens vård- och omsorgsboende i stadsdelen Skiftinge.

Vågen består av totalt 88 enrumslägenheter fördelade på 44 platser för boende med demenssjukdom, samt 44 platser för vanligt äldreboende. Officiell invigning ägde alltså rum idag onsdag med kaffe och tårta, men de första hyresgästerna började flytta in i lägenheterna redan i slutet av förra året.

Kaffe och ”Vågentårta”

Höj- och sänkbar toalettstol

Lägenheterna ligger på 35 kvadratmeter och har en standardutrustning – det vill säga kylskåp, klädkammare och badrum med dusch och höj- och sänkbar toalettstol. Det finns även kombinerad tvättmaskin och torktumlare i lägenheterna. Lägenheterna har en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar de boende sina lägenheter själva.

Demonstration av en höj- och sänkbar toalettstol. (Foto: Eskilstuna Kommun)

Vågens vård- och omsorgsboende sett från det håll där entré och loftgångar är belägna.

Vårdboendet har byggts av det kommunala fastighetsbolaget Eskilstuna Kommunfastigheter (Kfast) på uppdrag av Eskilstuna Kommun med Peab som entreprenör. Boendet ska enligt uppgift ha kostat 230 miljoner kronor. Innan de första hyresgästerna flyttade in genomfördes en utbildning för alla som ska arbeta i fastigheten.

Nytt äldreboende i Skogstorp

Samtidigt kommer nu uppgifter om att ett nytt vård- och omsorgsboende (äldreboende) ska byggas i stadsdelen Skogstorp i Eskilstuna. Det framtida boendet ska rymma 63 platser och ligga mittemot Skogstorpsskolan. I dagsläget finns inget vård- och omsorgsboende i Skogstorp, detta blir således det första. Det framtida äldreboendet kommer alltså att kunna erbjuda äldre människor som redan bor i Skogstorp att kunna bo kvar i sin stadsdel även på ålderns höst.

Det nya äldreboendet i Skogstorp kommer att bestå av tre våningar och ha 63 platser. Boendet kommer att ligga på den plats där Kfast just nu bygger nya hyreslägenheter (se tidigare artikel). I nuläget är det inte riktigt klart när det första spadtaget kommer att tas – kanske någon gång under nästa år, 2024…

You May Also Like