Intervju med John Fooley om USA-valet

johnf-161108Dagen före Presidentvalet i USA ringer jag för eFOLKET up John Fooley bosatt i Boynton Beach strax söder om West Palm Beach Florida. John är pensionerad metallarbetare och jobbar sedan ett par månader så gott som fulltid för Hillary-kampanjen.

Jag besökte John för ett år sedan och han var då aktiv i arbetet för att Bernie Sanders skulle kunna besegra Hillary Clinton och bli demokratisk presidentkandidat. Redan då sa John att om Bernie förlorar mot Hillary blir jag tvungen att stöda henne mot Trump.

Om jag bodde kvar i New York skulle jag kunna rösta på de Grönas Jill Stein, säger John nu.

Jill Stein har ett program som liknar den demokratiske socialisten Bernie Sanders, till och med ännu radikalare. ”Men nu bor jag i Florida” och om Trump förlorar Florida kan han i praktiken inte vinna valet.

John menar att i New York är Hillarys seger garanterad och där kan man genom att rösta på Jill Stein visa att man vill ha en verkligt radikal politik. Men i Florida är det en sak som gäller enligt John: ”Stoppa Trump”.

John påpekar att han inte har några illusioner om Hillarys politik.

–Men Trump är en man som inte bör väljas till något ämbete överhuvudtaget. John trycker hårt på rasismen i Trumplägret.

–Du ser dom komma på sina motorcyklar och vifta med Sydstatsflaggan. Republikanerna är ett ”Whites only-party” och nu tillåts folk leva ut sin rasism.

Jag frågar om det tragiska faktum att Trump verkat ha nått en hel del arbetare i USA:s industriområden (Och industrikrisområden). John menar att det inte är något nytt. Rasismen bland vita arbetare har alltid funnits och nu blommar den ut menar han.

John är själv pensionerad industriarbetare med decennier av fackligt och politiskt arbete i arbetarrörelsen bakom sej. Han menar att Bernie Sanders kampanjen var mycket viktig för att sätta folk i rörelse och skapa förhoppningar. Kanske kan något byggas vidare efter valet . Men John betonar att det inte är någon enkel process. Klassmedvetandet hos många arbetare är lågt eller obefintligt (vilket lett till att arbetare kan stöda Trump) och man får inte heller enligt John övervärdera radikaliseringen i Bernie Sanders kampanjen.

–Många är mycket unga och saknar förståelse för vad som krävs i klasskampen. De har bra positioner i olika frågor men vägen till verklig förståelse av det kapitalistiska systemet och vad som krävs för att kasta det över ända är svår och lång.

Jag är ledsen om jag låter pessimistisk skrattar John, men USA är ett underutvecklat land politiskt.

Själv har han idag varit i West Palm Beach för att hjälpa främst svarta där att kunna lägga sin röst. Att hjälpa människor att registrera sej har varit Johns huvudsysselsättning det sista halvåret.

Hur tror han att det går då?

Det blir jämt men jag tror att Trump förlorar också här i Florida.

John menar att Trump genom sin politik har fått Latinos, svarta och kvinnor emot sej.

Och jag kan se hur många som nu tar sej till valurnorna.

Men Florida har ju också en grupp reaktionära exilkubaner kastar jag fram.

För det första är de inte så dominerande bland Latinos som många tror. Säger John.

För det andra är mitt intryck att den yngre generationen exilkubaner också röstar mot Trump.

Jag önskar John lycka till och han säger sej gärna delge eFOLKET synpunkter när valet väl är över.

 

You May Also Like