Hyresgästföreningen fortsätter kampen mot marknadshyror

I ett inlägg i eFOLKET 30 juni “Slåss Vänsterpartiet och Hyresgästföreningen mot något som inte finns – Som Don Quijote som slogs mot väderkvarnar”, skrev jag att de som säger att det inte finns något förslag om marknadshyror angriper (V) för att fara med osanning.

Aftonbladets Lena Melin, socialminister Morgan Johansson, Eskilstuna-Kurirens ledarsida med flera påstår att det (ännu) inte finns något sådant förslag.

Och jag noterar att varken s-märkta Aftonbladet, s-märkta socialminister Morgan Johansson och andra företrädare för januariavtalet aldrig angriper Hyresgästföreningen för att fara med osanning, trots att Hyresgästföreningen har samma kritik som (V).

Det är naturligtvis av taktiska skäl. Hyresgästföreningen betraktas ju som en del av den s-märkta “rörelsen”.

Hyresgästföreningen fortsätter sin kampanj mot marknadshyror. De vet att striden inte är över bara för att Annie Lööf för tillfället backar på punkt 44 i januariavtalet om hon får “något annat” i stället.

Skulle olyckan vara framme och vi får en blåbrun regering med Ulf Kristersson som statsminister är det mycket troligt att frågan om “fri hyressättning i nyproduktionen” kommer att genomföras.

Därför är det bra att Hyresgästföreningen fortsätter sin strid för landets hyresgäster.

Idag (1 juli) i mitt Facebookflöde dök den här bilden från Hyresgästföreningen upp på min dataskärm:

“Vill du att hyresvärden, utan förhandling, ska få bestämma hur mycket du ska betala i hyra?”

Vi vet att i punkt 44 och ändrade lagar för hyressättning ingår att fastighetsägaren får näst intill oinskränkt rätt att sätta hyran. Hyresgästföreningen ska ställas utanför alla hyresförhandlingar. Meningen är att varje enskild hyresgäst ska förhandla med fastighetsägaren om hyran, vilket naturligtvis ger fastighetsägaren ett enormt övertag. Det lär inte bli “förhandlingar” på lika villkor under jämbördiga styrkeförhållanden.

Det är inte dags att blåsa “eld upphör”, bara för att Annie Lööf av taktiska skäl backat om marknadshyror om hon får “något annat” i stället. C, L M och KD vill ju ha marknadshyror. SD säger sig vara emot, men ändrar sig säkert om de får vara med i ett kommande regeringsunderlag. SD har ju gjort kovändningar förr, t.ex. om “vinster i välfärden”.

Hyresgästföreningen inser att hotet om marknadshyror finns kvar. Jag antar att (V) också inser att slaget ännu inte är vunnet – att motståndarna bara gjort en taktisk reträtt.

PS. På tal om vänster, mitten och höger i politiken råder det en viss förvirring. Maria Davidsson/TT har under rubriken “Det svåra regeringspusslet” skissat på olika regeringsalternativ.

Ett av alternativen är en “mittenregering” bestående av C+S+MP+L+M.

Rolf Waltersson

You May Also Like