Hiroshima 6 augusti 1945

Idag, 6 augusti, är det årsdagen då USA fällde den första atombomben över den Japanska staden Hiroshima med avsikt att döda så många civila människor som möjligt. På bara några sekunder brändes och kokades omkring 120 000 människor till döds.

Många dog under årtionden därefter på grund av strålskador.

Tre dagar senare, den 9 augusti 1945, fälldes den andra atombomben över Nagasaki och 60 000-80 000 människor förintades på några sekunder.

Därmed hade USA genomfört två “fullskaleprov” med två olika slags atombomber. Den första, över Hiroshima, var en uranbaserad bomb.

Den andra, över Nagasaki, var plutoniumbaserad.

Idag genomförs på flera platser runtom i världen ceremonier för att hålla minnet levande över atombombernas offer och hotet om ytterligare kärnvapenkrig.

Men här i Sverige tycks denna årsdag passera helt spårlöst. Media tycker tydligen inte att minnesdagen är värd att uppmärksamma.

Jag bläddrar febrilt i dagens Aftonblad, Sveriges största dagstidning med en upplaga på uppemot 520 000 exemplar dagligen. Räknar vi lågt så är det över 1 miljon som dagligen läser Aftonbladet. Tänk vilken möjlighet att dagligen nå ut med sitt “budskap” till 1 miljon människor.

Efter att ha bläddrat febrilt hittar jag inte ett enda ord i Aftonbladet, med en socialdemokratisk ledarredaktion, om 6 augusti, Hiroshima och atombomben.

Däremot hittar jag tre helsidor i Aftonbladet om vårt kungahus. Vars medlemmar påstås vara “mycket moderna representanter för monarkin”

Och på två helsidor testar man terassvärmare: “11 sätt att hålla kylan borta under sensommarkvällarna”

På en halvsida berättar Postkodlotteriets Rickard Sjöberg om hur det är att fylla 50 år.

Samt en helsida spelreklam.

Och horoskop som tar upp en kvarts sida.

Visst, man kan prioritera på olika sätt. Men när en tidning som kallar sig “oberoende socialdemokratisk” gör sådana prioriteringar blir man lite fundersam. Tänk att nå ut till 1 miljon människor varje dag – och så prioriterar man att testa terassvärmare!!! Är inte det att sumpa chansen?

Jag ska noga följa nyhetssändningarna i kväll på TV för att se om man över huvud taget nämner årsdagen av bomberna över Hiroshima och Nagasaki.

Nu lever vi i en tid då det skramlas med vapen som aldrig förr. Alla ska pumpa upp sina militära muskler. Även vi i lilla Sverige, som tidigare stod för en diplomatisk linje för fred och nedrustning, dras med i detta vapenskrammel.

Sverige ska inte skriva under FN-deklarationen om kärnvapenförbud. Gör vi det så hotar USA med att vi inte får vara med att leka krig tillsammans med Nato-länderna. Kan påminna om att 3 av Nato-länderna har kärnvapen. Huruvida kärnvapen finns på svensk mark vid dessa krigslekar får vi inte veta. USA vägrar konsekvent att svara på frågan om deras krigsfartyg är kärnvapenbestyckade.

Även den svenska vapenexporten kan “drabbas” om vi skriver under.

Jag vill ännu en gång påminna om Tage Danielssons ord: “Om man inte tittar i backspegeln när man åker framåt, måste man se upp”

Rolf Waltersson

You May Also Like