Autobahn. Bild från Pixabay.

“Hastighetsbegränsning strider mot allt mänskligt förnuft”

Jag satt i bilen för ett par dagar sedan och lyssnade på nyheterna P1 med ett halvt öra. Det pratades om att man i Tyskland åter diskuterar att införa hastighetsbegränsning på Autobahn. Tyskland är det enda landet i Europa där det är fritt fram att köra hur fort man kan och vill på motorvägarna.

Jag hör någon säga att “det strider mot allt mänskligt förnuft att införa fartbegränsningar”. Trodde jag hörde fel. Att man kan ha olika åsikter om hur fort man ska få köra är en sak. Men att kalla det för att det “strider mot allt mänskligt förnuft” om man vill begränsa hastigheterna, det måste komma från någon fanatisk knäppgök, inte från någon som vill diskutera seriöst.

När jag kollar upp vad det handlar om, och hittar motsvarande citat i flera tidningar, inser jag att det är sant.

“Det strider mot allt mänskligt förnuft, briserade i helgen transportminister Andreas Scheuer från bayerska CSU när förslagen om högsta tillåtna 130 km/h läckte till medierna”, skriver SvD under rubriken ‘Politikerna strider för full fart på Autobahn’”

Liberala FPD:s partiledare Christian Lindner skrev på Twitter att Tyskland “behöver innovationer och inte förmynderi”.

Han säger också att Tysklands framtid som biltillverkare står på spel om hastighetsbegränsning på Autobahn införs:

“Tysklands biltillverkare bygger sitt rykte på snabba och lyxiga bilar byggda för hastigheter som bara kan realiseras på Autobahn”.

Även främlingsfientliga och högerpopulistiska AFD hakar på genom att hävda “det är eliten som försöker inskränka medborgarnas handlingsfrihet”.

Jag kommer ihåg för många år sedan. Det måste ha varit under mitten av 1970-talet och den dåvarande oljekrisen, då det både i Sverige och andra länder talades om nödvändigheten att begränsa användningen av bensin. Då kunde man se tyskregistrerade bilar på våra vägar med dekaler i bakrutan. Dekaler med texter som “Fria medborgare kräver fri fart”, fast på tyska.

Det här är tydligen en “känslig” fråga i Tyskland. Rätten att få köra hur fort man vill på Autobahn påminner om USA och debatten om “rätten att bära vapen”.

Man kanske inte behöver gå så långt tillbaka som till bilens barndom under andra halvan av 1800-talet då det stadgades att det framför bilen skall gå en man med en röd flagga, eller röd lanterna om det var efter mörkrets inbrott.

De styrande var då bekymrade över att “barn, gravida kvinnor och hästar” skulle bli skrämda när det kom en automobil farande i gångfart.

“Wir fahren, fahren, auf der Autobahn
Wir fahren, fahren, auf der Autobahn

Vor uns liegt ein weites Tal
Die Sonne scheint mit Glitzerstrahl”

Fritt översatt:

“Vi åker, åker, på autobahn
Vi åker, åker, på autobahn

Framför oss ligger en bred dal
Solen skiner med glittrande strålar”

Kraftwerks “Autobahn” från 1974.

Rolf Waltersson

You May Also Like