Beskuren del av Henry Åströms vinnarbild.

Här är vinnaren i Flammans tävling om bästa satirbilden på despoten Erdoğan

Nu har en jury bestående av flammans chefredaktör Leonidas Aretakis, kulturredaktör Paulina Solokow och Rojin Pertow, chefredaktör på seriemagasinet Galago valt ut vinnarbilden bland de över 400 bidrag som lämnades in till tävlingen.

Vinnare blev Henry Åström med en satirteckning som han fått inspiration till genom den spanske konstnären Francisco de Goya och hans målning “Saturnus slukar sin son”. En målning som Goya gjorde för 200 år sedan.

Juryn slogs av Henry Åströms naiva men ändå slagkraftiga verk och av den snygga konsthistoriska blinkningen. Juryns motivering:

“En parafras på Goyas mästerverk Saturnus slukar sin son från 1823, som svarar på ondskan i hans samtid av krig och inkvisition. Denna gång är det Turkiets president som äter sina barn. Slagkraftig men vacker, naiv men skräckinjagande – vinnarbilden fångar situationens varje nyans”.

Henry Åströms egen förklaring:

“Jag går ofta till Goya för att fånga mani och paranoia. Sedan tänkte jag på hur Erdoğan käkar sitt eget folk, inte minst kurderna…

Det är borgarfegt från Sverige. Först tänkte jag att han skulle äta på Kristersson. I en annan skiss var det Sveriges karta. Men allt kändes fel. Fokus måste ligga på vad han gör mot sitt folk”

—säger Henry Åström till Flamman. (se lästips)

När Goya gjorde sin målning “Saturnus slukar sin son” tror man att Goya i sin tur påverkats av den flamländske målaren Rubens målning “Saturnus” som målades 1636.

På den målningen håller Saturnus en lie med ena handen och ett litet vettskrämt och skrikande barn i famnen. Enligt den grekisk-romerska mytologin slukade Saturnus sina barn ett efter ett, eftersom ett orakel förutspått att ett av barnen skulle ta makten från honom.

Får jag vara lite svepande och vidlyftig går mina tankar till en minst lika makaber berättelse i bibeln där Gud satte patriarken Abraham på prov genom att beordra honom att offra sin egen son Isak. Just när Abraham skall till att sticka kniven i sin son ropar Herrens ängel från himlen:

“Abraham! Abraham! Lyft inte din hand mot pojken och gör honom inget ont. Nu vet jag att du fruktar Gud, nu när du inte har vägrat mig din ende son. Gud välsigne Abraham för hans lydnad”.

Det är väl den sortens “blinda lydnad” som gör att världen ser ut som den gör. “Man bara lyder order och gör som befälen sagt”, som Jan Hammarlund sjunger i sången “Den evige soldaten”.

Efter denna utsvävning – åter till Flamman och satirtävlingen som det rapporterats om i media

Artiklar har skrivits i bland annat norsk, holländsk, tysk och kurdisk press.

Den turkiska regimtrogna tidningen Sabah skriver att “skandalerna i Sverige tar aldrig slut” och att Flamman “startat en skandalös tävling i att förolämpa president Erdoğan”.

Många redaktioner har solidariserat sig med Flammans och gör en principiell sampublicering av verket – Expressen Kultur, Liberal debatt, Syre, Arbetaren, Ny Tid (Finland), Internationalen och Sydöstran.

Vad jag förstått kommer inte bara vinnarbilden att visas i Flamman. Man kommer även att visa ytterligare ett antal av de 400 insända bidragen.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like