Beskuren del av Henry Åströms vinnarbild.

Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis har fått Lars Vilks stipendium

Det kan synas lite märkligt att Lars Vilks stipendium har tilldelats Leonidas Aretakis.

Leonidas Aretakis är chefredaktör på den socialistiska tidningen Flamman. Lars Vilks var en udda och mera svårtolkad figur som rörde sig mera på den politiska högerkanten.

Från början blev Lars Vilks känd för sitt (olagliga) konstverk Nimis, en gigantisk träkonstruktion byggd av drivved vid stranden i nordvästra Skåne. (se lästips där ni också kan se bilder på Nimis)

Lars Vilks blev nog mest (ö)känd för satirteckningen där han ritade profeten Muhammed som rondellhund. Det var en bild som uppfattades som islamofobisk, vilket den kanske också var.

Denna uppfattning av Lars Vilks som islamofob förstärktes när han 2012 blev inbjuden och medverkade vid ett högerextremt och islamofobiskt möte i USA.

Därför kan det synas konstigt att en socialist som Leonidas Aretakis nu får det stipendium som delats ut på årsdagen av Lars Vilks död vid en bilolycka 3 oktober 2021.

Anledningen till att Leonidas Aretakis tilldelats stipendiet är den satirtävling som han och tidningen Flamman utlyste. En tävling där man skulle göra satirbilder av Turkiets despotiske ledare Erdoğan.

Aretakis fick idén till satirtävlingen efter all den kritik och uppståndelse det blev när en docka föreställande Erdoğan hängdes upp och ner i en lyktstolpe vid Stockholms stadshus. Det var en manifestation av Rojavakommittéerna i protest mot Erdoğans förföljelse av kurderna.

Det var Nato-anhängare som menade att detta “störde Nato-processen”.

Prissumman för stipendiet är på 25 000 kronor. Det enda kriteriet att “Personen arbetat med yttrandefrihet och/eller konstnärligt frihet – i Lars Vilks anda”.

Juryns motivering:

“Under en tid där yttrandefriheten i Sverige ifrågasätts har Leonidas Aretakis varit en välbehövlig vakthund. Tidningen Flammans satirtävling synliggjorde svassandet för Turkiets auktoritära president och den plötsliga tystnaden om hans brott mot det fria ordet.

Huvudstadens konstmuseer erbjöds att visa karikatyrerna men försatte chansen.

Aritakes är en kandidat som arbetar i Lars Vilks anda”

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like