Slow fashion, även kallat hållbart mode är ett alternativ till det snabba modet och dess konsumtion. Ett slags slow fashion uppror har pågått ett tag med “White Monday” som står för cirkulär konsumtion istället för “Black Friday” där det konsumeras otroliga mängder saker på rea.
Det var i Slow-fashion-andan som Moa Berglund bjöd in till en föreläsning i ämnet på ABF under lördagseftermiddagen (den 1 feb). Med ett klart upplägg om vad som gör slow fashion intressant för alla är att som Moa Berglund sätter ord på det handlar om glädje för kläder, medvetenhet om vart kläderna kommer ifrån. Hur man på ett smart och kreativt sätt kan ta vara på sina kläder.
Det blev livlig diskussion på föreläsningen, då det märktes att det var en fråga som många ville veta mer om och kunde dela med sig av tips. Berättelser om favoritplagg togs upp av dem som lyssnade och många kunde delge att historierna i plaggen hade stor betydelse för vad som används mest i garderoben. Moa Berglund påpekar just detta:
– Plaggen vi älskar är dom som är de mest hållbara plaggen. För det är dom vi använder mest, behåller längst och betyder mest för människor.
En inspirerande föreläsning för både den kunniga och den oerfarne. En avslutande del i föreläsningen var en Freeshop – där tanken är att alla kan lämna in kläder och ta kläder som de tyckte om. Många av de som deltog i föreläsningen gick hem med något plagg som de föll för på klädhängarna. Diskussionen fortsatte även i Freeshopen, kläderna kändes och klämdes på, material blev identifierade och kunskaper var delade.
Linnéa Lindbom
Vad är Slow fashion?
Slow fashion och hållbart mode är en motreaktion på allt det osunda som dagens modeindustri står för. Slow fashion är en inställning till mode där eftertanke och medvetenhet står i fokus, och där kvalitet går framför kvantitet. Där vi prioriterar färre och finare plagg (med finare menas inte en dyrare prislapp, utan i bemärkelsen att du som bärare känner mer för plagget).
Slow fashion handlar om att minimera mängden nyproducerat och att förlänga livslängden på det som redan existerar. Genom att vårda och laga. Genom att hyra, byta, låna och köpa second hand. Genom att sy om och förändra, så kallad remake. Och självklart handlar det om att producera schysstare: där en hållbar produktion med respekt för miljö, arbetsvillkor och löner är en självklarhet.