Protest i Guatemala: "Om det inte finns bröd till folket, blir det inget lugn för regeringen" Bild från tidigare protester. Foto: ntelemicro.com

Guatemala: Omfattande protester mot högerns försök till valfusk

Cubadebate 231002 (ZT) – Miles de personas bloquean carreteras guatemaltecas en protesta por acciones de la FiscalíaArtikeln, översatt av Z0ltan Tiroler, har tidigare varit publicerad på Svensk-Kubanska Föreningens hemsida.

Den traditionella överklassen i Guatemala kan inte acceptera att en hederlig politiker vann presidentvalet. Det hotar deras berikande, korruption och maktmissbruk. Nu gör de allt för att hindra den segrande kandidaten, Bernardo Arévalo, från att tillträda som president i januari 2024.

I lördags beslagtog åklagarmyndigheten i en razzia, tillsammans med minst 100 poliser, tusentals röstsedlar med resultaten från den första valomgången där 22 politiska partier kämpade om mer än 4.000 offentliga poster.

Beslaget av röstsedlarna direktsändes av Högsta valdomstolen (TSE) och poliser och medlemmar av åklagarmyndigheten kunde ses knuffa och förolämpa de valdomare som försökte hindra dem från att ta röstsedlarna. Enligt lagen om val och politiska partier, som har konstitutionell rang, är det endast TSE som får ta hand om och förvara valmaterial.

Tusentals människor blockerade flera motorvägar i Guatemala på måndagen i protest mot åklagarmyndigheten, som i helgen beslagtog registren för den progressive Bernardo Arévalo, som nyligen vann presidentvalet.

Ursprungsbefolkningar och bönder utlyste en nationell strejk mot bakgrund av åklagarens angrepp på valprocessen, som också har omfattat  räder, granskning av röster, arresteringsorder och begäran om att upphäva valförrättarnas immunitet.

Aleisar Arana, en av ursprungsbefolkningen i Xinca-parlamentet, sade till Associated Press att landet “upplever en statskupp, en kupp mot demokratin och rättsstatsprincipen som påverkar samhällen över hela landet”.

Arana sade att demonstrationerna kommer att fortsätta tills det finns ett svar på hans begäran om att riksåklagaren Consuelo Porras ska avgå och att författningsdomstolen ska lösa de framställningar som lämnats in för att sätta stopp för “kränkande åtgärder” av åklagarmyndigheten.

“Konstitutionsdomstolen kan begränsa allt som händer och återföra oss till fred så att vi lugnt kan vänta på invigningen av de nya valda myndigheterna”, sade Arana.

Han tillade att:

Guatemala har alltid förtryckt ursprungsbefolkningar, men nu blir det mer komplicerat, de stramar åt situationen så att vi lever i ett tillstånd av osäkerhet, utan demokrati”.

Det internationella samfundet, Organisationen för de amerikanska staterna (OAS), affärsmän, studenter, yrkesverksamma, religiösa och fackliga organisationer har uttryckt sitt förkastande av åklagarmyndighetens agerande.

Bernardo Arévalo de León , Guatemalas valde president från 2024, hotas av statskupp. Foto: Wikimedia.

Arévalo, som redan officiellt har utsetts till valets segrare och som kommer att tillträda den 14 januari 2024, har anklagat riksåklagare Porras för att genomföra en statskupp i syfte att hindra honom från att tillträda sitt ämbete. Åklagarmyndigheten har tillbakavisat anklagelserna.

Cubadebate 231002 (ZT)

You May Also Like