Generation Greta, eller generation Bianca – Vad drömmer dagens ungdomar om?

Jag blev sittande framför dumburken och en ny programserie som heter Idébyrån. Avsnittet hade rubriken “Dyrka eller störta” och handlade om att Sverige blivit ett Mecca för miljardärer samtidigt som de ekonomiska klyftorna ökar:

Är ekonomisk jämlikhet något vi strävar efter eller har rättvisan blivit förlegad? Och kan man jämföra Bianca Ingrosso med Marie Antoinette, eller sitter hon (Bianca Ingrosso. Min anmärkning) och de andra superrika säkert kvar på sina tronar när ojämlikheten ökar?”

I programmet medverkade även antropologen Katarina Graffman som myntat begreppet “generation Bianca”.

Vi vill gärna tro att dagens ungdom påverkas mest av “generation Greta” och att dagens ungdomar drömmer om ett samhälle utan individualism och materialism och med fokus på att rädda jorden från en klimatkollaps.

Men Katarina Graffman menade att det är “generation Bianca” som har det starkaste inflytandet över dagens ungdom där fokus ligger på att så snabbt som möjligt bli både känd och rik:

Det är en ganska stor grupp bland de unga som är hyperkonsumenter som konsumerar för konsumtionens egen skull. Man köper t.ex. saker via nätet bara för att ta bilder till sociala medier, och sedan skickar man tillbaka. Det gamla sättet att få status genom bildning tar tid. Att behöva jobba i 10-20 år för att börja tjäna lite bättre, det finns inte riktigt i deras idévärld”,

—påstår antropologen Katarina Graffman. (se lästips)

Därför drömmer dagen ungdomar om att bli kända influencers och tjäna snabba och stora pengar genom att visa upp sig på sociala medier – alltså samma sätt att “arbeta” som gjort Bianca Ingrosso både känd och rik.

En undersökning som gjorts av Canon när det gäller ungdomars framtidsdrömmar visar också att pengar och kändisskap står högt på önskelistan.

Det här drömmer unga vuxna i Sverige om:

Kvinnor
1. Få en fast anställning 24%
2. Tjäna pengar på min blogg/vlogg/instagram 22%
3. Bli gravid/skaffa barn 21%
4. Träffa en partner 20%
Män
1. Träffa en partner 30%
2. Ta körkort 22%
3. Få en fast anställning 21%
4. Tjäna pengar på min blogg/vlogg/instagram 18%

Att vilja tjäna pengar genom att visa upp sig i sociala medier är något som unga kvinnor drömmer om i något större utsträckning än unga män – om man ska lita på den här undersökningen. Men den ligger ju lite i linje med det antropologen Katarina Graffman påstår.

När det gäller attityden mot rika är Sverige ett land som sticker ut extra enligt den tyske historikern Rainer Zitelmann. Sverige är det land i hans undersökning där vi är mest positiva till de som är rika.

I sin studie fick människor i flera länder uppge “om de instämde i påståendet att rika bör betala mycket höga skatter eftersom att staten på det sättet kan minska klyftorna mellan fattiga och rika”.

I Sverige höll endast 32 procent av de tillfrågade med om påståendet, medan 36 procent i USA höll med om påståendet.

I Frankrike svarade 53 procent och i Tyskland 52 procent att rika bör betala mycket högre skatt.

Sverige har ju avskaffat förmögenhetsskatten och har dessutom mycket låga skatter på kapitalinkomster och aktieutdelningar jämfört med många andra länder. Sverige har blivit ett skatteparadis för de rika. Eller som Rainer Zitelmann säger:

Sverige ändrade sin politik och även attityden mot rika förändrades. Nu har Sverige ännu fler miljardärer än USA per capita”.

Om nu detta stämmer, att “generation Bianca” har ett starkare grepp över dagen ungdomar är “generation Greta”, är det något för vänstern att fundera över när vi blir frustrerade över att folk inte blir mer frustrerade över de ökande klassklyftorna.

Eller som man brukar säga lite inlindat från borgerligt håll.

De rika är rika därför att de “gjort rätt för sig” och därmed förtjänar att vara rika. De fattiga får skylla sig själva att de är fattiga.

Morot till de rika och piska till de fattiga det är dagens medicin.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like