Fotboll och krig

I Juli 1969 utbröt det så kallade “fotbollskriget” mellan Honduras och El Salvador. Kriget som varade i fyra dagar krävde många dödsoffer. El Salvador förlorade cirka 900 soldater och civila.

För Honduras del blev den militära förlusten 100 soldater, och över 2000 civila. Vissa källor anger att närmare 6000 civila dödades.

Bakomliggande grund för kriget var sociala missförhållanden och konflikter mellan storgodsägare och fattiga bönder. Men den tändande gnistan var VM-kvalmatcherna till fotbolls-VM 1970 mellan de båda länderna. Från båda sidorna triggades hatkänslor och extrem nationalism igång.

När jag skriver dessa rader är klockan 13. Om 3 timmar börjar “ödesmatchen” mellan Sverige och Mexico. Läser man tidningarna, i mitt fall Aftonbladet, kan man tro att det är krig på gång. “Det blir ett krig” ropar Aftonbladet ut på sin förstasida. I sportbilagan ser man två hysteriskt skrikande lagledare som också ropar på “DET BLIR ETT KRIG”, men nu med versaler, stora bokstäver.

På radion, P1, spekuleras det hej vilt om hur matchen kommer att sluta. Man intervjuar “fotbollsexperter” och man frågar “folk på stan”. “Hur slutar matchen?” “Vilken/vilka svenska spelare tror du kommer att göra mål?” “Hur ska du fira om Sverige vinner?”

Sveriges Television, SVT1, har laddat upp med fem, läs 5, timmars sändning. Först två timmars försnack och spekulationer. Sedan två timmar för själva matchen. Därefter en timme för “analyser” och kommentarer. “Varför gick det som det gick”.

Man kan jämföra dessa fem timmar för en fotbollsmatch med hur mycket tid SVT satsar för att, till exempel, referera 1-maj-firandet, som ju är arbetarrörelsens stora dag. Det anslås inte en enda extra minut för att berätta om arbetarrörelsen och 1-maj-firandet. Spelbolagen är nog de enda som garanterat vinner, hur det än går i matchen.

För att återgå till Aftonbladet, eftersom det är den kvällstidning, som numera kommer ut på morgonen, som jag brukar läsa. Igår slog man nog “personligt rekord” i spelannonser inför fotbolls-VM. 21,5 sidor reklam från olika spelbolag. 21 helsidor och en halvsida!!! Idag är man nere på “bara” 16 helsidor spelreklam. Merparten av spelreklamen knyter an till “Blågult” och eftermiddagens match.

Om jag kommer att se matchen, hoppas jag att det bästa laget vinner. Om Sverige vinner hoppas jag att Jimmy Durmaz gör det avgörande målet, så att vi alla kan peka finger åt rasisterna.

Rolf Waltersson

You May Also Like