Det som många befarat är nu ett faktum – Eskilstuna United blir av med sin elitlicens och tvingas till nedflyttning bort från fotbollens finrum…

Eskilstuna United tvångsnedflyttas från Damallsvenskan – detta trots en ekonomi i balans

Trots att föreningen nu har ordning på ekonomin väljer Elitlicensnämnden ändå att tvångsnedflytta fotbollslaget Eskilstuna United. Det dystra beskedet kom under måndagen.

– Det är inget annat än en besvikelse, säger Lina Bertilsson, ordförande i Eskilstuna United.

– Alla har jobbat oerhört hårt den senaste tiden för att få ordning på ekonomin. Det gör att beslutet från Elitlicensnämnden känns oerhört tufft, särskilt i en tid då coronan påverkat idrottsföreningars förmåga att få tillbaka sponsorer och publik. Elitlicensnämnden bygger beslutet på historiska siffror, att vi inte hade ekonomin i balans den 31 augusti, vilket känns orättvist, säger Lina Bertilsson.

Lina Bertilsson, ordf.

Kontrakten med a-lagsspelarna upphör

Nu upphör alla kontrakt med spelare i a-laget att gälla. Vad det kommer att betyda för truppen nästa år är för tidigt att säga. Eskilstuna United kommer att fortsätta bygga en organisation för framtiden utifrån den situation man befinner sig i och anpassa sig till de förutsättningar som nu gäller, uppger klubben på sin hemsida.

Behöver hela Eskilstunas stöd

– Nu är vi fokuserade på det nya läget med ambitionen att komma tillbaka till Damallsvenskan. Det förutsätter också ett fortsatt engagemang från hela föreningen, att publiken kommer tillbaka och att de fantastiska 80 företagen och Kommunen som stöttat oss under året fortsätter med det, säger Lina Bertilsson.

Föreningen inledde året 2022 med en ekonomi som gick åt fel håll. Efter en rad åtgärder, som exempelvis bantad organisation och köpstopp, tillsammans med hjälp från både nya och gamla sponsorer, privatpersoner, andra föreningar och samarbetspartner, har Eskilstuna United faktiskt lyckats gå från en prognos på minus tre miljoner till att nu ha en ekonomi i balans. Men detta räcker alltså inte menar Elitlicensnämnden.

– Vi har fått bevis på att Eskilstuna United betyder något för damfotbollen, idrottslivet och unga tjejer i vår stad, och vi är oerhört tacksamma för det enorma stöd vi fått, avslutar Lina Bertilsson.

Beslutet går att överklaga

Eskilstuna United har ännu inte bestämt om man ska överklaga Elitlicensnämndens beslut. Men om man gör det så är i så fall det något som behöver göras snarast, innan det är försent.

You May Also Like