Fredrik Reinfeldt – fd Statsminister (M)

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt (M) är rådgivare åt riskkapitalbolaget Nordic Capital vars ägare jagas av kronofogden

I ett tidigare inlägg här i eFOLKET skrev jag om avdankade politiker och vad de numera sysslar med för att få pengar till brödfödan.

En av dem är Fredrik Reinfeldt som nu sitter i styrelsens för Heimstaden. Ett annat uppdrag Reinfeldt har är att vara rådgivare åt ett företag som heter Nordic Capital. Om detta företag kan man läsa:

“Nordic Capital är ett riskkapitalbolag. Deras riskkapitalfonder är inriktade på investeringar i medelstora till stora företag i Europa och USA. Nordic Capital investerar främst i företag inom hälso- och sjukvård, teknik och betalningslösningar och finansiella tjänster…

Nordic Capital har ett stort antal institutionella i sina fonder, inklusive allmänna och privata pensionsfonder…”.
–Källa: Wikipedia.

“Guldregn över Nordic Capitals investerare. På två år tjänade riskkapitalbolaget Nordic Capitals investerare över 12 miljarder kronor på lyckade företagsförsäljningar”, skriver Realtid.

I SvD kan man läsa om “Männen bakom Nordic Capital”:

Robert Andreen. Vd och medgrundare av Nordic Capital. 3,7 miljoner i inkomst av tjänst och 83,5 miljoner i överskott av kapital (2007). Förmögenhet 438,5 miljoner. Medlem i slutna herrklubben Nya Sällskapet.

Om Nya Sällskapet — se lästips “Sällskapet (herrklubb)” Wikipedia och “Näringslivets dolda rum” Affärsvärlden.

Morgan Olsson. Medgrundare och styrelseledamot, Nordic Capital. 3,1 miljoner i inkomst av tjänst och 179,9 miljoner av överskott av kapital (2002). Förmögenhet 220 miljoner. Bor i en 540 kvadratmeters villa med egen strand i Åkersberga utanför Stockholm.

“Stjärnsmäll för riskkapitalisten. Nordic Capitals portalfigur Robert Andreen är numera skyldig skattmasen (vi vanliga medborgare. Min egna anmärkning) mer än 100 miljoner kronor. Det är konsekvensen av torsdagens dom i den segslitna tvisten mellan Skatteverket och rikskapitalbolaget”, skriver Dagens Industri 27 april 2017.

På en sidan som heter “Kändisars förmögenhet” kan man läsa att Robert Andreens förmögenhet nu stigit till cirka 1,3 miljarder. Med reservation att man ska ta med en nypa salt allt som skrivs om kändisar.

Men det kan ju vara sanning, med tanke på att Sverige numera ligger på 6:e plats när det gäller antalet dollarmiljardärer per invånare. På platserna 1-5 ligger så kallade “skatteparadis”. Så Sverige får väl numera också räknas in bland dessa “skatteparadis”.

Det är således i sådana kretsar förre statsminister Fredrik Reinfeldt (M) rör sig när har ställer sin tjänst som “rådgivare” till förfogande.

“Öppna era hjärtan”, sa Fredrik Reinfeldt på Norrmalmstorg 2014. Nu säger han “Öppna era plånböcker”.

Men det är kanske bättre att ha dubbelmoral är att inte ha någon moral alls.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like