Folk och kultur: Visor på ackord

Tina Wilhelmsson bjöd på en fantastisk resa under första dagen av Folk och kultur. Hennes show utgick från konstverket ASEA-strömmen i Västerås. Tina berättar om hur kvinnorna som var med och byggde upp den svenska industrin från 1940- till 1970-talet fick kämpa, dels för att få toaletter men även mot sexuella övergrepp.

ASEA-strömmen är en 12 meter lång skulptur som föreställer flera cyklande män på väg till sina arbeten. Men varför bara män? Tina ställde frågan och fick flera märkliga svar som hon inte var nöjd med. Istället gjordes en efterlysning bland annat i lokalradion, Tina ville komma i kontakt med de kvinnor som jobbade inom industrin och fick många svar. Låtarna som Tina spelar i den här föreställningen är byggda på intervjuer med några av de kvinnor som hörde av sig.

Tina berättar häpnadsväckande historier om alla dessa fantastiska kvinnor, alltifrån ensamstående mammor till barn som arbetade inom industrin med tunga och skitiga arbetsuppgifter. En historia handlar om kvinnorna på sprutlackeringen som utsattes för sexuella övergrepp. Eftersom skyddsdräkterna var heltäckande med bara en springa för ögonen var det omöjligt att se vilka män som fanns där bakom. Då började kvinnorna att sprutlackera förövarna. På så sätt kunde de män med färg på sig avslöjas och övergreppen upphörde efter det.

Musikaliskt rör sig Tina mellan visa, med den typiska berättartraditionen, men det finns också spår av svensk progg, framför allt i den här föreställningen som berättar om kvinnorna i arbetarklassen. Jag tänker på Sånger om kvinnor och deras självbetitlade album som släpptes 1971. Tinas texter är väldigt ärliga och nakna, det märks att hon skildrar verkligheten och att hon lagt ner både tid och själ i projektet.

Föreställningen skulle absolut kunna varit längre än de 45 minuterna, det var verkligen intressant rakt igenom. Tyvärr var den intima konsertsalen i Scenkonst Sörmlands lokal långtifrån fullsatt. I dessa tider hade jag hoppats på fler besökare men får man chansen i framtiden kan jag varmt rekommendera att uppleva Tina Wilhelmsson.

Mer om Tina Wilhelmsson hittar du på hennes hemsida

You May Also Like