I Eskilstuna tog sig tjuvar nyligen in genom att krossa en ruta och sedan stals ratten i bilen…

Flera stölder ur BMW-bilar i Sörmland just nu

Polisen har under de senaste dagarna fått in många anmälningar gällande stölder av bildelar från BMW-bilar i Sörmland – bland annat i Eskilstuna. Främst har tjuvarna tillgripit rattar, men även andra bildelar från BMW-bilar av årsmodell 2016 och 2017. 

– Av erfarenhet sedan tidigare brukar det ske ett större antal stölder, och fokus brukar då ligga på samma bilmodell och tillgrepp av ratten i dessa fordon, berättar Polisen.

Några tips

På grund av detta vill Polisen nu nå ut till bilägare, främst av märket BMW, med några tips:

  • Om möjligt, parkera bilen på ett upplyst ställe eller i ett garage.
  • Lämna inte datorer, mobiltelefoner eller andra värdesaker synliga i bilen. Även en tom väska eller kartong kan locka någon att göra inbrott i din bil.
  • DNA-märk dina bildelar. Dekaler medföljer när du köper MärkDNA (läs mer om MärkDNA längre ner på sidan).
  • Förvara aldrig bilnycklar alldeles intill ytterdörren.

Ratt till BMW stals i Eskilstuna

Så sent som natten mot idag fredag larmades Polisen till stadsdelen Borsökna i Eskilstuna på grund av ett inbrott i en bil av märket BMW. Där hade tjuven eller tjuvarna slagit sönder förarrutan och tagit ratten till bilen.

(Foto: Polisen)

Polis åkte ut till den aktuella adressen i Borsökna. Tyvärr finns det nuläget ingen misstänkt. En anmälan om stöld upprättades, och ägaren till BMW:n kontaktades.

– Vi har under de senaste dagarna haft många stölder av bildelar från BMW-bilar. I nuläget har vi fått in anmälningar från drabbade bilägare både i Sörmland och Östergötland, berättar Polisen.

Polisen vädjar om hjälp

– Tips kring eventuella iakttagelser tas tacksamt emot till oss på Polisen. Antingen via telefon på 11414, eller via polisen.se, vädjar Polisen.

Läs också:

MärkDNA

MärkDNA är den moderna tidens stöldskyddsmärkning som ger Polisen spårbarhet. MärkDNA består av en transparent märkvätska där varje märkvätska innehåller en unik kod som registreras på dess ägare i en internationell databas. Vätskan penslas eller sprayas på objekten och blir nästintill omöjlig att få bort då det bara krävs 1/4 millimeters skrapprov för att genomföra en laboratorieanalys och få reda på vem som är ägare av MärkDNA-koden. Märkningen är osynlig för blotta ögat, men lyser upp kraftigt i belysning med UV-lampor. Polisen har utrustat sig med UV-lampor i hela Sverige, och man har nationella rutiner för hantering av MärkDNA. Prov tas från DNA-märkta föremål och sänds sedan till analys och Polisen kan på så vis härleda gods och återlämna det till dess rättmätige ägare och kriminella kopplas samtidigt till brott.

MärkDNA är en forensiskt spårbar vätska som innehåller en unik kod för varje behållare. Den som märker sina objekt registrerar sig för spårbarhet till den unika koden i märkningen. Registret möjliggör även att stöldgods kan återlämnas internationellt. Polis och försäkringsbolag rekommenderar idag MärkDNA/DNA-märkning.

På bilden ser vi en BMW X4 från 2017…

You May Also Like