Det är främst John Deere-traktorer som har drabbats…

Flera stölder av GPS-utrustning i Sörmland de senaste dagarna

De senaste dagarna har Polisen fått vetskap om flera stöder av GPS-utrustning. Utrustningen har stulits ur traktorer. Det är främst John Deere-traktorer som har drabbats.

– Många traktorer och skördetröskor används på åkrarna denna tid på året, vilket gör att brottstrenden sannolikt kommer att fortsätta, säger Joakim Wallberg, inspektör vid brottssamordningen.

Stölderna som hittills ägt rum har inträffat i både Östergötland och Sörmland. I Sörmland har personer i bland annat Tystberga och Stigtomta drabbats.

Polisens råd till berörda

Polisen vill göra berörda uppmärksamma på denna just nu pågående brottstrend. För att undvika liknande stölder vill polisen att lantbrukare vidtar försiktighetsåtgärder. Ett tips är att låsa in traktorerna när de inte används, samt att montera bort GPS-utrustningen efter användning (om det är möjligt).

Polisen vill ha in tips

– Det är angeläget att alla iakttagelser kommer till Polisens kännedom, då de kan vara viktiga pusselbitar i arbetet mot dessa brott, säger Joakim Wallberg.

– Det är bra att vara uppmärksam på personer, bilar och platser som kan vara av intresse. Var försiktig med att själv ingripa, men notera avvikande företeelser, exempelvis bilar som kör in på gården eller besök av okända och oväntade personer. Notera eventuella bilnummer och signalement och rapportera dessa till Polisen, säger Joakim Wallberg, inspektör vid brottssamordningen.

Viktigt att polisanmäla

För den som drabbas av en liknande stöld är det viktigt att polisanmäla händelsen så snart man kan. Detta för att underlätta Polisens spårsäkring.

Läs också:

You May Also Like