Fint väder

“Äntligen – sol lagom till midsommarsillen. Räkna med temperaturer runt 30 grader”, skriker den stora kvällsdraken ut.

I en intervju i samma tidning berättar TV-meteorologen Pererik Åberg att han fått många arga brev under åren:

“En person var jättearg för att vi hade lovat fint väder, men det blev dåligt”.

“Dåligt väder på semestern gav skadestånd. Mannen och hans resesällskap ville avsluta resan med sol och bad och blev rekommenderade Koh Samui. Men i det thailändska ö-paradiset härjade monsunregn. Nu har de fått skadestånd från arrangören Select Travel, efter ett beslut i allmänna reklamationsnämnden”, skriver Svenska Dagbladet.

Detta är bara två exempel bland många som visar att folk kan bli riktigt arga om det inte är “vackert väder”. Så arga att de till och med “skjuter budbäraren”.

Och för många år sedan fick meteorologen John Pohlman epitetet John Pölman efter att en tid bara kunnat presentera “dåligt väder” för TV-tittarna.

Googlar man “vackert väder” är det synonymt med “uppehållsväder” och “torrväder”.

På motsvarande sätt är “lågtryck” och “oväder” synonymt med “dåligt väder”.

Det är klart, när man firar midsommar vill man helst ha “vackert väder”, eller i alla fall inte ösregn.

Men tänker man efter så vill i alla fall jag ifrågasätta detta med “vackert väder”. I alla fall om det är som nu med sol från klarblå himmel och temperaturer över hela Sverige på 30 grader och däröver. Igår var visst “toppnoteringen” 32,8 grader.

I södra Europa har man värmebölja på 40-45 grader. Så de som åker dit för att njuta av “sol och värme” lär väl få mera än var researrangörerna utlovar.

Detta långvariga “vackra väder” utan regn ställer till med stora problem när det gäller naturen. Torkan leder bränder i skog och mark, och det utfärdas eldningsförbud.

Odlingarna på fälten torkar bort. Grundvattennivåerna sjunker dramatiskt. Vattnet tar helt enkelt slut.

Det införs bevattningsförbud så att folk inte kan bevattna sina prydliga och kortklippta gräsmattor. Kortklippta gräsmattor som dessutom är mer utsatta för torka.

Jag läser att i Båstad är det nästan helt slut på dricksvatten:

“Helt galen förbrukning” – Vattnet kan ta slut i Båstad. Extrema mängder dricksvatten har förbrukats senaste dygnet i delar av Båstads kommun, skriver SVT Nyheter. Nu uppmanas folk att inte bevattna sina gräsmattor med dricksvatten.

“Sett i ett internationellt perspektiv är Sverige förskonat från stora katastrofer till följd av extrem torka. Under torrår kan dock vattenbrist medföra stora problem lokalt och regionalt i landet… Långvariga perioder med liten eller ingen nederbörd medför att växtligheten hämmas, vilket påverkar jordbrukets skördar och skogstillväxten”, skriver Torka/ Klimatanpassning.se

I andra delar av världen är svår torka detsamma som katastrof, där människor och djur dör. Man räknar med att vattenbrist kommer att bli en källa till konflikter i stora delar av världen.

När jag roar mig med att googla “bilder på vackert väder” får jag bara upp bilder med solsken

Googlar man “bilder på dåligt väder” får man enbart bilder på regn.

För några veckor sedan skrev jag ett inlägg här i eFOLKET där jag hade vissa betänkligheter när jag tvättade min bil på en biltvättanläggning. Att det känns lite “knepigt” att vi i Sverige tvättar våra bilar i renaste dricksvatten, samtidigt som man i andra delar av världen dör i brist på rent vatten att dricka.

Lästips:

PS. Just som jag skrivit färdigt det här inlägget går jag in på Eskilstuna-Kurirens nättidning för att se senaste nytt. Jag möts av rubriken:

“Vattenkris i södra Europa efter ovanlig torka”.

“Brist på regn i kombination med ovanligt höga temperaturer har slungat länder i södra Europa in i en vattenkris – och sommaren har bara börjat. – Om detta fortsätter kommer situationen bli katastrofal”, säger hydrologen Guiliano di Baldassarre.

Vad kan vi göra åt detta? Vi kan ju börja med att fundera över vad som är “vackert väder”.

Rolf Waltersson

You May Also Like