Min heliga ko.Foto. Rolf Waltersson.

Min heliga ko har varit på SPA

Min heliga ko har varit på SPA och fått hälso- och skönhetsbehandling.

Det började med förtvätt bestående av högtryck med varmvatten och förtvättsmedel.

Därefter schamponering med varmvatten och borste.

Sedan kallvattenavspolning med högtryck.

Vid behov finns det även avfettning, vaxning, ytbehandling och dammsugare.

Det enda som saknas är lerinpackning och massage i denna för en bil ganska lyxiga SPA-anläggning.

Jag brukar fundera över tillståndet i världen, inte minst när det gäller tillgången på vatten.

Här står jag och tvättar min bil med renaste dricksvatten. Vi lever i ett land där tillgången på vatten är mycket god. Vi tar för givet att det alltid kommer rent dricksvatten när vi vrider på kranen. Vi har det så bra att många till och med betalar tusentals gånger högre pris för bubbelvatten på flaska trots att vårat dricksvatten är förstklassigt.

Men ibland blir vi påminda om att denna självklarhet inte alltid är självklar.

För några år sedan hade man allvarliga föroreningar av dricksvattnet i Östersund. Många människor blev magsjuka. Minns jag rätt berodde det på läckage i avloppsledningar som orsakade att bakterier från avloppsvatten trängde in i dricksvattenledningar.

För några dagar sedan stod Nyköping och Oxelösund helt utan dricksvatten efter ett brott i den huvudvattenledning som leder vattnet till de båda kommunerna.

Här i Sverige har vi också något som kan vara en “tickande bomb” genom eftersatt underhåll och byte av våra vattenledningssystem. Det sägs att vi ligger efter så att vi har en “skuld” på 400-500 år, ja ända upp mot 800 år, om vi fortsätter byta ledningar i den takt vi nu gör.

Tittar vi ut i världen ser det annorlunda ut på många håll:

Ungefär 2,2 miljarder människor på jorden saknar tillgång på rent vatten, enligt UNICEF. Av dessa tvingas nästan 160 miljoner att hämta orent dricksvatten ur öppna källor som sjöar, floder och dammar. Orsakerna till vattenbrist är flera men torka, ökenspridning, förorening och krig är viktiga förklaringar till vattenbristen.

Brist på rent vatten har allvarliga konsekvenser för människors hälsa. Ungefär 80 procent av alla sjukdomar som barn drabbas av anses bero på brist på rent vatten, skriver Sydvatten.

UNICEF Sverige skriver också om hur det står till i världen under rubriken:

“Tusentals barn dör varje dag av smutsigt vatten”

Naturligtvis blir det inte bättre i världen om jag, och alla vi andra, slutar tvätta våra bilar i dricksvatten. Men man får sig en tankeställare om man tänker efter. Eller om man avstår att tvätta bilen ibland och ger pengarna till projekt där man borrar brunnar till befolkningen i områden med svår vattenbrist.

En annan reflektion man kan göra är att vi ofta bygger ganska lyxiga bostäder för våra bilar. Rymliga garage med både belysning och värme.

I andra delar av världen bor människor i usla ruckel. Ruckel som inte ens skulle duga till våra bilar.

Lästips:

PS. Biltvättsanläggningen jag besökte heter Glimra Biltvätt. Tidigare var namnet Wash A Car.

På deras sida kan man läsa; “Glimra är Sveriges bästa biltvätt. Glimrande! Nu är det enklare än någonsin att tvätta bilen direkt i mobilen”.

Deras motto: “Den snällaste biltvätten – snäll mot allt utom smutsen”

“Tvätta bilen i mobilen” – hur tusan går det till?

Rolf Waltersson

You May Also Like