25 november skrev jag i eFOLKET om Mari Gladh som fick sparken på stående fot för att hon i P4 Gotland kritiserat dålig arbetsmiljö i provtagningstältet där man har en drive in-anläggning för covid 19- provtagning.
Mari Gladh gjorde då en polisanmälan där hon hävdar att det är brott mot lagen om yttrandefrihet att ge någon sparken för att man framför sin åsikt om arbetsmiljön.
I mitt inlägg skrev jag: “En vild gissning från min sida är att man tar tillbaka uppsägningen av Mari Gladh”.
Den gissningen var inte så tokig. Nu rapporterar P4 Gotland att Mari Gladh fått tillbaka sitt jobb.
Det kom man fram till efter ett möte mellan facket och arbetsgivaren, som är Jesper Grytting, vd på företaget Biltöjsen AB.
Om detta berättar P4 Gotland torsdag 26 november under rubriken: “Mari Glads chef: En lag jag inte kände till”.
Jesper Grytting förklarar sig med: “att i stället för att lägga över allt på Mari ska jag bli bättre på att lyssna på mina arbetstagare”.
På frågan om att uppsägningen bryter mot lagen eftersom meddelarfriheten även gäller privatanställda om man arbetar på uppdrag av det offentliga – i det här fallet region Gotland, svarar Jesper Grytting:
“Jag känner inte till den lagen för jag håller normalt inte på med just provtagningar och medicinska saker”.
En kommentar från min sida – man behöver inte hålla på med “provtagningar och medicinska saker” för att vara införstådd med hur lagen ser ut.
Nu har man från företagets sida gjort en pudel. Mari Gladh har fått tillbaka jobbet, och man förklarar att avskedandet var ett misstag – man kände inte till lagen om meddelarfrihet.
Nu återstår att se vad som händer med Mari Gladhs polisanmälan om brott mot lagen om yttrandefrihet. Den frågan ligger nu på Justitiekanslerns bord. Han ska uttala sig om huruvida det är ett brott eller inte.
Ännu en vild gissning från min sida. Man kommer att slingra sig ur den här något prekära frågan genom att “lägga ner” förundersökningen.
Då har man varken sagt Bu eller Bä.
Rolf Waltersson