Martin Melin tycker att en bofink får se ut hur som helst. (Bild från Riksdagen)

Får en bofink se ut hur som helst?

Ni har säkert hört historien tidigare.

Pappan sitter i trädgården djupt försjunken i sin tidning. Den lille sonen matar småfåglarna med brödsmulor. Först kommer en gråsparv. Pojken frågar:

Pappa, vad är det där för fågel?

Pappan, utan att lyfta blicken från tidningen:

– Det är en bofink.

Sedan kommer en talgoxe. Pojken frågar:

– Pappa, vad är det där för fågel.

Pappan, utan att lyfta blicken från tidningen:

– Det är en bofink.

Så fortsätter det. En blåmes, en pilfink och så vidare. Pappan svarar varje gång:

– Det är en bofink.

Till slut frågar pojken:

– Pappa, får en bofink se ut hur som helst?

På samma sätt tycks det förhålla sig med synen på demokrati. Demokrati får se ut hur som helst.

Vid senaste utrikespolitiska debatten i riksdagen blev detta tydligt i ett replikskifte mellan Håkan Svenneling (V) och Liberalernas Martin Melin. På frågan från Svenneling om Melin anser att Turkiet är en demokrati, svarade Melin att Turkiet är en demokrati:

“De har ju val. De har oppositionspartier”.

På det replikerade Svenneling att med den förenklade och begränsade definitionen av demokrati är även Ryssland en demokrati: “Man har ju val också i Ryssland”.

Det här märkliga uttalandet från en liberal riksdagsledamot fick även den liberala tidningen Eskilstuna-Kuriren (E-K) att reagera. På sin ledarsida 18 februari läser E-K fullkomligen lusen av Martin Melin. Tidningen hänvisar till vad regeringen slog fast i en utredning 2021 angående hur det står till med de de demokratiska och rättsstatliga principerna i Turkiet:

“Respekten för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer urholkas fortlöpande”.

E-K fortsätter: “Pressen är hårt ansatt. Journalister fängslas och redaktioner stängs eller tas över av regimens nickedockor. Hur detta passar in i Melins och Billströms definition av demokrati förblir en gåta”.

(Utrikesminister Billström tillhör ju de som också anser att Turkiet är en demokrati)

E-K hänvisar också till en debattartikel i Aftonbladet 2018 där både Jan Björklund (L) och Fredrik Malm (L) konstaterade att Turkiet vare sig är “en demokrati, en rättsstat eller en partner för Europa i arbetet för fred och mot terrorism”.

Jag kan lägga till att folkvalda oppositionspolitiker och medlemmar i oppositionspartier fängslas i tusentals.

Den här kritiska hållningen från tidigare regeringen har ju nu “tonats ner” med tanke på det något knepiga förhållandet till Turkiet och Nato-medlemskapet, där man ska väga orden på guldvåg för att inte stöta sig ytterligare med despoten Erdoğan.

E-K frågar sig smått oroligt om “uttalandet från nybakade utrikespolitiska talespersonen (Martin Melin (L). mitt förtydligande) speglar partiets nya linje i utrikespolitiken?

Kan läggas till att i december 1999 sökte Turkiet medlemskap i EU och fick status som kandidatland till EU. Villkoren för att ett land ska beviljas medlemskap i EU enligt punkt 1 i Köpenhamnskriterierna:

“Stable institutions guaranteeing democracy, the rule of law, human rights and respect for and protection of minorities”.

Fortfarande, 23 år senare, uppfyller tydligen inte Turkiet EU:s demokratikrav för medlemskap.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like